Zabouchly se vám dveře? Otevřít je lze hned několika způsoby

 Tipy a inspirace 
14. ledna 2019 10:03 / Marie Popelková
  26
Loading...
📷
4 fotografie v galerii
Dveře se vám mohou zabouchnout raz dva Internet
Když vám například průvan z ničeho nic zabouchne dveře a klíč máte uvnitř, je to nepochybně hodně prekérní situace. Nicméně není třeba hned házet flintu do žita. Existuje několik metod, jak dveře znovu otevřít.

V prvé řadě je nutné zachovat si chladnou hlavu a nezačít hned panikařit. Pokud byste se začali do dveří násilně dobývat, snažili byste se dveře vyrazit nebo vypáčit, s naprostou jistotou si dveře poničíte a budete muset okamžitě pořizovat nové. Což není zrovna nejlevnější záležitost. Nabízí se přitom mnohem lepší řešení.

Náhradní klíče

Ze všeho nejdříve popřemýšlejte, zda někdo z rodiny či vašich známých u sebe náhodou nemá náhradní klíče. Jde totiž o vůbec nejjednodušší způsob, jak se do zabouchnutého bytu dostat. Tedy v případě, že nemáte vlastní klíč zastrčený z druhé strany zámku. V takovém případě vám náhradní klíče moc nepomohou.

Zámečník

Dalším elegantním řešením je zavolat na pomoc zámečníka. Ten zpravidla dokáže dveře otevřít do několika minut, aniž by je jakkoliv poničil. Musíte si ale na něj sehnat číslo a taky je třeba počítat s finančními výdaji. Obvykle za tuto službu zaplatíte částku do 500 korun. Jestli ale máte na dveřích zámek vyšší bezpečnostní třídy, může být částka ještě vyšší. A pozor, než se zámečník do otevírání dveří pustí, musíte mu předložit průkaz totožnosti, aby si ověřil, že byt skutečně patří vám.

Hasiči

Jestliže zabouchnutím dveří vznikla nějaká nebezpečná situace (například se vám na sporáku vaří oběd, máte v bytě malé dítě nebo si zrovna napouštíte vanu), bez váhání volejte hasiče. Přijedou rychle a dveře vám otevřou zdarma. Není však radno jejich pomoci zneužívat, když hasiči vyhodnotí, že jste je volali zbytečně, můžete mít problémy.

Otevření dveří svépomocí

Dveře se můžete pokusit otevřít i sami. Chce to ale praxi a hodně záleží i na typu dveří a zámku.

Dveře lze například otevřít metodou lockpicking. K tomu už jsou však potřeba specializované nástroje. Jak otevřít dveře touto metodou se můžete podívat v tomto videu:

Další metoda, díky které se můžete pokusit zabouchnuté dveře svépomocí otevřít, se nazývá bumping – i k tomuto potřebujete nejprve univerzální klíč pro daný typ vložky, po zasunutí do něj ťuknete, což na moment vrátí stavítka do “odemčeného” stavu a můžete otevírat.

Někomu se osvědčil i fígl s kreditkou. Pokud máte dveře jen zabouchnuté, mohlo by totiž fungovat i pouhé stlačení jazýčku velmi tenkým, trochu pružným, ale zároveň pevným předmětem (plech, karta). Je to velmi rychlý a snadný způsob. Stačí vložit kartu do míst mezi zámek a futra přesně tam, kde se nachází jazýček zámku. Ucítíte jeho odpor. V tu chvíli na kartu zatlačíte a jazýček zamáčknete. Dveře se pak jako zázrakem samy otevřou. Tato rada ovšem nefunguje u dveří s klapačkou.

U dveří ale mohou nastat i mnohé jiné problémy. O tom, co dělat, když začnou vrzat nebo se nedovírají, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod