I nezábavné žehlení lze usnadnit, když víte jak

 Tipy a inspirace 
07. ledna 2019 11:16 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Žehlení nepatří k nejoblíbenějším domácím činnostem Internet
Nad horou nevyžehleného prádla asi jásá málokdo. Představa hodin strávených u žehlicího prkna s žehličkou v ruce zřejmě nikoho nenadchne. I tuto nepříjemnou činnost si ale můžete usnadnit, poradíme, jak na to.

V prvé řadě při žehlení myslete na své pohodlí. Mnoha lidem se osvědčilo žehlit tak, aby měli výhled na televizi. Žehlení při sledování oblíbeného pořadu utíká rychleji. Někomu místo televize postačí pustit si dobrou muziku.

Ze všeho nejdůležitější je ale nastavit si správně výšku žehlicího prkna. Ideální je taková výška, kdy můžete na prkno položit dlaně bez toho, že byste se ohýbali. A když ho navíc postavíte tak, že pod něj nakročením bez problémů zasunete jednu nohu, odlehčíte jak vaší páteři, tak i zádovým svalům.

Když se navíc naučíte správně žehlit, můžete tím ušetřit až 0,3 procenta celkových nákladů na elektřinu, tedy i několik stokorun ročně. Pokud navíc nebudete žehlit přesušené nebo příliš vlhké prádlo, uspoříte dokonce až 40 procent energie.

Jak co žehlit

Důležité je i vědět, jak se který oděv či typ látky správně žehlí. I to totiž významně ovlivní vaši práci. Pokud si nejste jistí, podívejte se na lístek, který by měl být u každého kousku oblečení, jakou teplotu doporučuje výrobce. Pokud se vám podaří žehličku ze spodní strany připálit, nežehlete s ní, ať si prádlo nezničíte. O tom, jak takovou žehličku snadno a rychle vyčistit, jsme psali zde.

Žehlit začněte uprostřed a pokračujte směrem ven. Zbytečně se nevysilujte, zvlášť když používáte páru. Žehlete vždy pohybem nahoru a dolů, protože kruhové pohyby mohou poškodit materiál. Záhyby rovnejte podélně a použijte napařování.

Při žehlení velkých kusů prádla postavte vedle žehlicího prkna židle. Látka vám pak nebude padat na zem.

  • Manšestr, vlnu, tvíd, flanel a tmavé materiály žehlete přes tenkou látku, aby se povrch nezačal lesknout.
  • Bavlnu, pokud je světlá, můžete žehlit po lícové straně nasucho i s párou.
  • Vyšívané látky a krajky dejte na froté ručník, napařujte a netlačte.
  • Pletené oděvy žehličkou nepřejíždějte, jen ji přikládejte a zvedejte.
  • Látky s chlupatým povrchem položte lícní stranou na měkký ručník a žehlete s napařováním.

Abyste se vyhnuli nalepení žmolků ze syntetických látek, ohlídejte si doporučenou teplotu. A pokud to půjde, použijte přežehlovací látku.

Tipy pro snadnější žehlení

Pokud si chcete žehlení co nejvíce usnadnit, vyplatí se vám, když budete prádlo věšet na šňůru tak, aby bylo co nejrovnější. Ideální je pak pořídit si oblečení nebo povlečení na postel, které se nemusí žehlit vůbec.

Pokud můžete, pořiďte si sušičku - prádlo z ní bude až o 70 procent méně zmačkané. Pomoci mohou i speciální aviváže, které mají schopnost vlákno vypnout.

Snadnějšímu žehlení napomáhá i kvalita prášků na praní. Naučte se také používat vhodné tekuté přípravky pro praní svetrů a jemných textilií.

Jak vybrat prkno a žehličku

Hodně důležitý je také výběr žehlicího prkna. Vybírejte vždy takové, u kterého lze nastavit výška podle potřeby a které má širší pracovní plochu s ostřeji zašpičatělým koncem. Vyžehlíte na něm bez problémů jak prostěradla, tak i manžety u košilí.

Neméně podstatná je i žehlička. Volte její typ podle toho, co ve vašem šatníku převažuje. Jestli je to umělé vlákno a máte doma navíc sušičku, bude vám stačit napařovací žehlička s nižším výkonem a menším výstupem páry.

Žehličku s dostatečným množstvím páry užijete hlavně na bavlnu a denim, lepší vzhled ale dodá prakticky všem oděvům.

Existují i systémové žehličky, v nichž je voda, a tedy celý varný systém umístěný mimo žehličku, takže se tlaková pára do žehličky pouze přivádí. Nejenže jsou lehčí než klasické napařovací žehličky, ale můžou mít i nepřetržitý výstup páry až 90 gramů za minutu.

Obecně platí, že čím má žehlička větší příkon, tím může dosáhnout vyšší teploty. Použijte ji i na těžké textilie, například džíny nebo závěsy. Existují také typy žehliček, kterými můžete ve vertikální poloze žehlit i zavěšené záclony nebo závěsy.

Čím je žehlička lehčí, tím méně se vystavujete riziku, že si poškodíte zápěstí. Čím těžší bude, tím déle vám bez znovunaplnění vydrží rezervoár na vodu.

Užší tvar žehličky se hodí na složité záhyby, límečky a manžety.

Zaměřte se i na kabel. Měl by být dlouhý alespoň tři metry. Bude-li potažen textilem, bude i více pružný.

Existují také speciální funkce, které se vám mohou hodit - například automatický vypínač vám zaručí, že určitě nevyhoříte. Pokud jste zvyklí od práce neustále odbíhat k dětem, telefonu nebo vaření, tuto funkci zřejmě oceníte. Zajímavou vychytávkou je i tryskové napařování, které umožňuje směrovat páru přesně tam, kam potřebujete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008