Na štědrovečerní stůl patří živá květina

 Interier 
22. prosince 2019 17:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Orchidej může být krásným a luxusním doplňkem svátečního stolu Depositphotos
Na štědrovečerní stůl patří živá květina. Zkuste letos dát slavnostní tabuli nádech luxusu a ozdobte ji orchidejí. Vydrží vám kvést dlouho.

Typickou vánoční květinou bývá azalka, brambořík nebo vánoční růže. Jenomže aby tyto rostliny prospívaly, potřebují jedno. A to chladnější místnosti. Vyhřívané interiéry ani jedné z nich zrovna neprospívají. V teple totiž jejich květy brzy opadají. Pokud si chcete květů užívat i nadále, zkuste to letos jinak. Vyzdobte si interiér orchidejí, jejíž krásou se můžete kochat i několik dalších let.

Nenáročný můrovec

Orchideje mají jednu velkou výhodu. Existuje totiž nespočet jejich druhů i barev. Tím nejrozšířenějším a také nejméně náročným druhem je můrovec. Ten potřebuje dostatek rozptýleného světla, ale nikoli přímé slunce. Stačí rostlinu naaranžovat doprostřed vánočního stolu a máte dekoraci hotovou.

Je libo řezanou?

Pokud toužíte po řezané květině, pak k těm nejvyhledávanějším do vánočních aranžmá patří odrůda Cymbidium. Jako řezaná květina je velmi trvanlivá, na jednom stonku je mnoho květů. Okvětní lístky jedné barvy doplňuje výrazný střed květu s kresbou velmi často ve vínovém odstínu. Velmi efektivně budou ve váze vypadat i květy orchideje rodu Phalaenopsis. Její atraktivitu umocníte například pomocí lesklých stužek. Nebo můžete zasadit více rostlin vedle sebe do jedné nádoby, můžete substrát zakrýt vlnou a umělými sněhovými kuličkami v kombinaci se skleněnými ozdobami na stromeček.

Jednoduchá péče

Pokud jste se rozhodli pro orchidej v květináči, nezalévejte ji standardním způsobem. Květináč ponořte na půl hodiny do nádoby s vodou (nejlépe měkkou a odstátou) a hnojivem. Nechte květinu, aby načerpala dostatečné množství vody, a poté ji nechte důkladně okapat. Tento postup opakujte dvakrát za měsíc. Každý den rostlinu roste měkkou vodou. Nezapomínejte ani na pravidelné hnojení, ideálně hnojivem přímo na orchideje. Během květu přihnojujte s každou zálivkou. Po odkvětu pak stačí jednou měsíčně. Odkvetlé rostlině neodstraňujte celý stonek, ale odřízněte jej zhruba ve spodní třetině. Často na něm totiž vyraší nový a znovu vykvete. Po Vánocích je potřeba najít pro orchidej to pravé místo, jinak se může stát, že budete stále unaveni. Proč? Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47