Podle čeho vybrat jídelní soupravu a co by měla obsahovat

 Interier 
29. ledna 2019 13:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jídelní sadu je třeba čas od času obměnit Depositphotos
Někomu vystačí jedna jídelní souprava na celý život, takových případů je ale málo. Talíře se časem rozbijí a popraskají a většina domácností tak toto zboží několikrát za život obměňuje. Jak vybrat správně? Rozhodně svůj výběr neomezte jen na vzhled.

Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. A nejde jen o samotný pokrm, ale i talíř, na kterém je delikatesa podávána. Pokud bude zašlý a s odštípanými okraji, nevylepší celkový dojem ani sebelepší lahůdka, která bude na takovém talíři podávána.

Talíře člověk používá obvykle každý den, takže je jasné, že dostávají pořádně zabrat. Pokud je umýváte ručně, může se snadno stát, že omylem ťuknete třeba do hrnce a talíř už není perfektní. V myčce zase některé materiály po čase zajdou a jakoby zešednou.

Výměnu neodkládejte

Kámen úrazu obvykle spočívá v tom, že lidé výměnu jídelní soupravy často zbytečně odkládají. Na nepěkný vzhled talířů si totiž rychle zvyknou a mají dojem, že by byla škoda staré talíře vyřadit, když ještě vlastně docela dobře slouží. Jenže to je chyba. Musíte se starých a rozbitých talířů vzdát a nebránit se pořízení nové soupravy. Uvidíte, že z nových talířů vám bude ohromně chutnat.

Podle čeho jídelní soupravu vybírat

Vybírat novou jídelní soupravu můžete podle následujících kritérií:

Pro jakou příležitost - rozmyslete si, zda potřebujete talíře pro každodenní používání nebo se sháníte po jídelní soupravě vhodné spíše jen pro slavnostní okamžiky. O tom, jak prostřít slavnostní tabuli, jsme psali zde.

Cena soupravy - je důležité si také dopředu stanovit vaše finanční limity.
Design - někdo má rád klasiku v podobě bílých kulatých tvarů, jiný ale rád experimentuje a nebojí se ani nejrůznějších barev, vzorů či tvarů. Vždy si ale uvědomte, že by talíře měly ladit s vaším interiérem.
Počet kusů - rozhodující by měl být také počet kusů nádobí v jídelní sadě. Pokud žijete v početnější domácnosti nebo rádi hostíte návštěvy, určitě se vyplatí si pořídit větší sadu. Ať se vám nestane, že na některého ze strávníků nezbude talíř.
Velikost - pokud máte doma myčku a jste zvyklí v ní umývat i talíře, ověřte si, že se vám do ní vejdou.

Jídelní servis pro každý den

U každodenního jídelního setu volte spíše soupravu s nižší cenou. Čas od času je třeba pořídit novou. Klidně si vyberte jídelní servis s odvážnějšími barvami a vzory. Můžete ho barevně sladit s veselou obrázkovou jídelní soupravou pro děti.

Pro sváteční příležitosti

Sváteční jídelní souprava by v žádné rodině neměla chybět. Investujte do kvality a nadčasového designu, pravděpodobně vás bude provázet při rodinných slavnostech a setkáních s přáteli řadu let.

Jaký zvolit počet kusů v jídelní sadě

Pro denní stolování dvou osob vám bude stačit 12dílná sada nádobí, pokud jste 4, pořiďte si raději 18dílnou soupravu. Větší počet kusů je vždycky výhoda, zvlášť pokud vám nádobí padá na podlahu častěji.

Co by měla jídelní souprava obsahovat

Kromě mělkých, hlubokých a dezertních talířů jídelní soupravy často čítají i kompotové misky, polévkovou mísu (terina), oválnou mísu nebo tác, omáčník a slánku. Často se jídelní sety doplňují i o stejnou kávovou soupravu a čajový servis (konvice, cukřenka, mléčenka a šálky s podšálky).

Materiál jídelních souprav

Jídelní soupravy se vyrábějí z různých materiálů:

Kamenina - kaolin smíchaný s křemičitým pískem. Jedná se o velice kvalitní výrobky, které jsou oblíbené pro svou cenovou dostupnost, pevnost a jsou vhodné do mikrovlnné trouby, mrazáku i myčky.
Porcelán - směs kaolinu a kamene. Jedná se o velmi kvalitní materiál pro výrobu jídelních servisů.
Keramika - patří stále mezi velice oblíbené. Je možné si ji pořídit v různých barvách a dekorech.
Sklo - je velice moderní a oblíbené. Bývá ale většinou křehčí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47