Vytvořily se vám v toaletní míse zanesené žluté skvrny? Zničte je, víme co vám pomůže

 Tipy a inspirace 
13. února 2019 11:48 / Marie Popelková
  1
📷
8 fotografií v galerii
Čistý záchod by měl být samozřejmostí Shutterstock
Čištění záchodové mísy rozhodně nepatří mezi domácí činnosti, do kterých se lidé hrnou s nadšením. Jenže čistota na WC je důležitá, takže se pulírování záchodové mísy nevyhnete. Existují ale metody, které vám tuto práci značně usnadní.

Je bez debat, že když se o toaletní mísu vzorně a hlavně pravidelně staráte, je její úklid otázkou chvilky. Pokud jste ale péči o WC zanedbali nebo se po zimě vrátíte na chatu či chalupu, může záchodová mísa vypadat všelijak. Keramiku mohou například hyzdit nevzhledné žluté skvrny, což je v podstatě zatvrdlý vodní kámen, ale výjimkou nemusejí být ani rezavé skvrny. I takto zaneřáděný záchod ale můžete vyčistit i bez zbytečné námahy.

Čistý záchod je vizitkou každé domácnosti. Jen těžko budete návštěvu přesvědčovat, že kvůli tvrdé vodě se vám vodní kámen v keramické sanitě vytváří rychlostí blesku. Pokud to tak je, znamená to jediné - musíte se čištění toaletní mísy věnovat ještě intenzivněji.

Pozor na poškození glazury

Většina lidí si na úklid toalety kupuje speciální chemické prostředky. Jsou účinné a práci značně usnadní. Dejte si ale pozor, některé vám mohou glazuru i nevratně poškodit. Nebezpečné jsou ty prostředky, které obsahují chlornan sodný. Tato látka sice mísu vybělí, ale zároveň naleptá keramiku. V pórech se pak usazuje močovina a další nečistoty. Navíc zbytky agresivní chemikálie mohou poničit panty i sedátko. Nejhorší je, když přípravek s obsahem chlornanu sodného necháte v toaletní míse přes noc. Přitom právě tato praktika je hodně častá.

Přátelské kyseliny

Pokud chcete být šetrní k přírodě, můžete toaletní mísu vyčistit i jinak. Velmi oblíbená je kyselina octová neboli běžný ocet. Čistič vyrobíte velmi snadno a hlavně na rozdíl od přípravků s obsahem chlornanu sodného jde o velmi bezpečný preparát.

Stačí nalít do hrnce litr octa a přivést tekutinu k varu. Pokud chcete účinek octa ještě znásobit, přidejte do něj jedlou sodu. Vše pečlivě rozmíchejte a nalijte do záchodové mísy, nechejte chvíli působit a pak třeba pomocí štětky vyčistěte.

Další přátelskou kyselinou, která s usazeninami v toaletní míse zatočí, je kyselina citronová. Rozpusťte ji ve vroucí vodě a opět nalijte do záchodové mísy. Několik minut nechejte působit a pak mísu pečlivě vyčistěte.

Někdo pro čištění WC využívá také kyselinu sodnou. Ta je sice nejúčinnější, ale mějte se na pozoru. Může totiž povrch záchodové mísy nevratně poškodit. Pokud se ji přesto rozhodnete vyzkoušet, určitě si na práci vezměte ochranné gumové rukavice.

Čištění pomocí sody

Sodu nemusíte jen rozpouštět v octu, jak jsme psali výše. Jde to i jinak. Toaletní mísu nejprve vyčistěte klasickým způsobem, jak jste zvyklí. Pak mísu posypte jedlou sodou a pomocí záchodové štětky ji pořádně rozetřete po celé ploše. Na obzvláště znečištěných místech se nebojte dát silnější vrstvu sody a nebojte se na štětku přitlačit. Nechejte pět minut působit. Poté vše zalijte směsí horké vody a octa a nakonec spláchněte. Tato metoda skvěle funguje nejen na žluté usazeniny vodního kamene, ale i skvrny od rzi. Někdy je ale nutné postup opakovat.

I kola umí zatočit s vodním kamenem

Někdo používá na čištění toaletní mísy také kolu. Tento sladký nápoj prý umí zatočit nejen s vodním kamenem, ale i rzí. Záchodovou mísu nejprve namočte kolou a nechejte chvíli působit. Nejlepší je, když je místo postižené vodním kamenem rovnou v kole ponořené. Když to nejde, položte na vodní kámen třeba utěrku nebo houbičku navlhčenou v kole. Houbičkou namočenou v kole pak můžete po pár minutách mísu dočistit.

Na co při čištění WC nezapomenout

Ať už záchodovou mísu budete čistit čímkoliv, věnujte velkou pozornost hlavně takzvanému límci, tedy zakrytému hornímu okraji mísy. Je hůře dostupný, a tak se v něm usazuje nejvíce bakterií a nečistot. Na vyčištění límce můžete využít třeba záchodovou štětku se speciálním trčícím kartáčkem, někomu se osvědčilo tato místa vydrhnout pomocí starého a nepoužívaného zubního kartáčku.

A až se vaše toaleta bude blýskat, nezapomeňte také důkladně umýt záchodovou štětku. Propláchněte ji třeba v roztoku vody a dezinfekčního prostředku a nakonec osprchujte horkou vodou. Štětku je nutné také pravidelně vyměňovat, a to alespoň jednou za půl roku. A aby byl váš úklid toalety perfektní, můžete si doma vyrobit stylovou vůni na WC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?