Zorganizujte si správně lednici. Prodloužíte tím čerstvost potravin
Dnes je naprosto běžné, že rodina udělá jednou za týden či dva velký nákup. Lednička pak obvykle praská doslova ve švech a někdy je problém do ní všechno dostat. Obvykle se to řeší tím, že kde je ještě kousek místa, tam se to narve. Jenomže to je chyba. Každý druh potraviny vyžaduje odlišné prostředí.
Teplota je důležitá
V každé části chladničky je totiž jiná vlhkost, a proto je důležité mít správně nastavenou teplotu. Ta by měla být kolem 5 °C. Vyšší určitě ne.
Ne vše patří do chladu
Jsou určité druhy potravin, které do lednice v žádném případě nepatří, a to především platí u některých druhů ovoce a zeleniny. Ta totiž vyžaduje nejvyšší vlhkost, a to 90-95 %. Proto byste je měli ukládat do boxů či zásuvek, které jsou umístěny nejníže v ledničce. Co by rozhodně do lednice nemělo přijít, je exotické ovoce, které chladem ztrácí chuť a důležité vitaminy. To samé platí pro okurky, rajčata, brambory, cibuli, česnek nebo citrony. Lepší bude, když je uložíte na suché tmavé místo.
Maso nad zeleninu
Maso a ryby potřebují vlhkost přibližně 85 %. Ta bývá obvykle nad úložnými boxy pro zeleninu a ovoce, tedy ve spodní části ledničky. Kromě toho tam můžete také ukládat zeleninové konzervy nebo kompoty a uzeniny. Ovšem i zde platí, že ne všechny druhy salámů je vhodné dávat do lednice.
Mléčné nahoru
Sýry, jogurty, mléko a ostatní mléčné výrobky patří do horní části lednice, kde se vlhkost pohybuje mezi 70-80 %. Načaté mléčné výrobky skladujte vždy zabalené třeba v alobalu nebo krabičce. Dobře také oddělte aromatické sýry od ostatních potravin, aby vám od nich nenačichly. Můžete použít třeba plastové krabičky s víčkem.
Vajíčka ne do dvířek
Ve dvířkách lednice bývá také několik přihrádek. Do nich můžete dát minerální vody či limonády, které bývají ve vyšších lahvích. Patří sem i plechovky s nápoji či další balené potraviny, které musí při skladování stát. Do dvířek lidé často ukládají máslo, margaríny a vejce. Jenomže zrovna pro vejce to není vhodný skladovací prostor. Otevíráním dvířek se totiž právě v těchto místech rychle mění teplota, což vejcím nesvědčí. Ideálním prostorem je zadní část lednice, kde je stabilní teplota.