Užitečné rady a tipy, které vám v kuchyni usnadní práci i čas
Krájení cibule a česneku zanechává na noži nepříjemný zápach a ani po opakovaném mytí přípravkem někdy nezmizí. Víte, jak si poradit? Problém vyřeší obyčejná mrkev. Několikrát jí nůž potřete a bude po zápachu. Stejného účinku dosáhnete i v případě, že nožem mrkev nakrájíte.
Spadlo vám na zem vejce? Žádný problém
Pokud vám při pečení spadne syrové vejce na podlahu, většinou pak musíte nastoupit s kbelíkem a hadrem a podlahu vytřít. Tuto práci si můžete ušetřit, pokud vajíčko ihned po spadnutí posypete solí. Vejce se zatáhne a vy ho pak snadno setřete i papírovou kuchyňskou utěrkou.
Vaření vajec
Když už jsme u vajec, téměř každé kuchařce se někdy stalo, že vařila vejce natvrdo a ve vroucí vodě popraskala skořápka. Zabráníte tomu tím, že do vody před vařením přidáte trochu octa nebo kuchyňské soli. Skořápky potom nepopraskají.
Usazeniny z čaje
Vaříte si v zimě často čaj? Pokud máte kovovou konvici delší dobu, můžou se na ní objevovat nevzhledné usazeniny. Nejčastěji na ně narazíte na vnitřních stěnách a na dně. Konvici určenou k přípravě čaje nemyjte saponátem. Pomocníkem vám v tomto případě bude ocet rozředěný s vodou.
Přibližně na 100 ml octa použijte 1 litr vody. Takto vytvořený roztok nalijte do nádoby, postavte na mírný oheň a počkejte, až se roztok v nádobě začne vařit. Pokud se nepodaří usazeninu zcela odstranit, je třeba konvici ponechat na ohni ještě zhruba po dobu 15 minut. Poté, co je konvice očištěna od usazeniny, je třeba ji dobře vymýt.
Dobře propečená drůbež
Pečete drůbež a obáváte se, že se dobře nepropeče? Nevysušte ji zbytečně dlouhou dobou pečení, zkuste použít skleněnou láhev. Do břišní dutiny zasunete například zavařovací sklo. Teplem se zahřeje a maso se peče i zevnitř a zůstane krásně šťavnaté. Dále čtěte: (Jak správně doma uskladnit potraviny? Řada lidí v této oblasti chybuje).