Vlhčené ubrousky, olej ani vlasy nesplachujte. Co ještě byste už nikdy neměli házet do záchodu?

 Tipy a inspirace 
23. ledna 2019 10:06 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Toaleta není odpadkový koš  Depositphotos
Děláte si ze záchodu odpadkový koš? Házíte tam a vyléváte věci, kterých se chcete rychle zbavit? Pochopitelně je to pohodlné, protože tolik nezaplníte skutečný koš a nemusíte ho často měnit. Nejspíš jste však nepřemýšleli nad dopady, které vaše jednání může způsobit.

Pokud do záchodu házíte věci, které tam nepatří, může se vám to vymstít. Poměrně snadno se vám z nich ucpe. Navíc některé zbytky předmětů a chemikálie nelze čističkou vod zcela odfiltrovat. To způsobí, že se určité bakterie mohou dostat i do vody, kterou všichni pijeme. Pokud přestanete házet následující věci do záchodu, ušetříte tím životní prostředí.

Dámské hygienické potřeby a prezervativy

Hygienické potřeby jsou důležité, a to hlavně pro ženy v období periody. Některé z nich se však nepozastavují nad tím, kam je uklízí. Nejjednodušším způsobem je hodit tampon nebo vložku do záchodu. Oba výrobky se však ve vodě nedokážou rozložit, čističky vod je nemohou zcela zpracovat. Z toho důvodu patří do opravdového koše. Podobně to funguje s kondomy, latex se nerozloží a ještě vám může ucpat záchod.

Vlasy

Lidé s dlouhými vlasy se většinou potřebují často česat. Díky tomu jim zůstávají v rukou velké chuchvalce. Když se upravují v koupelně, většinou to neřeší a bezmyšlenkovitě své vlasy hodí do záchodu. Ten je však nedokáže vstřebat, protože se nerozkládají snadno. Navíc se zachytávají v potrubí a nabalují na sebe další nečistoty.

Léky

Nechce se vám prošlé léky vracet do lékárny, takže je raději splachujete? Děláte velkou chybu. Čistírna odpadních vod nedokáže zachytit veškerý obsah léků, který se rozpouští do vody. Zatím nebylo nikým prokázáno, jaký zdravotní dopad mohou rozpuštěné léky v kanalizaci na člověka mít. Každopádně se nejspíš nebude jednat o nic pozitivního.  

Vlhčené ubrousky

Pokud jste si mysleli, že se vlhké ubrousky rozpustí podobně jako toaletní papír, mýlili jste se. Čističky odpadních vod kvůli nim dostávají pořádně zabrat. Vlhčenými ubrousky si navíc můžete poměrně snadno ucpat záchod a poté není příjemné je z něj vytahovat. Ušetřete se toho trápení a raději je házejte do klasického koše na odpadky.

Drobná zvířata

Čas od času se může stát, že vám pojde nějaká rybička, kterou máte v akváriu. Myslíte si, že ideálním pohřbem pro ni je, hodit ji do záchodové mísy? Tomu zvířeti už je to nejspíš jedno, ale čistírně odpadní vod ne. To stejné neopakujte ani s drobným hmyzem.

Potraviny a olej

Myslíte si, že házet jídlo do záchodu je zcela normální? Omyl! Zbytky potravin se v kanalizaci mohou usadit a hnít. Ucpete si tím záchod, který nebude zrovna vonět. Jídlem navíc můžete přilákat potkany, kteří se nacházejí poblíž vaší domácnosti. Nezapomeňte, že také olej může zanést odpadní trubky. O tom, jak vyčistit odpad od nečistot, si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve