Při zařizování bytu nejde jen o design. Myslete na bezpečnost i komfort

 Tipy a inspirace 
21. ledna 2019 09:23 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dostatek prostoru po obou stranách dřezu či sporáku je základem pro pohodlnou práci Pixabay
Mnoho lidí se pouští do stavby či rekonstrukce bytu či domu, ale po čase zjistí, že opomenuli některé důležité věci, které jim potom komplikují život. Naučte se lépe předvídat své potřeby. Máme pro vás dobrá doporučení.

Každý zásah do bydlení představuje investici prostředků i času. Je proto vhodné, aby tato investice měla smysl a vrátila se vám v podobě dobrého pocitu, že se vám v rekonstruovaném příbytku dobře žije.

Zařizujte si bydlení pro sebe

Někdy se lidé dopustí té chyby, že při zařizování či při přestavbách obydlí dají na módní trendy a nechají se strhnout obrázky z časopisů. Po nějaké době zjistí, že zvolené řešení je možná pěkné, ale nevyhovuje. Vždy přemýšlejte o tom, abyste se v novém prostředí cítili vy sami dobře. Módní trendy jsou až na dalších místech. Vždy uvažujte o tom, jak jste vysocí, kam dosáhnete, nač už budete potřebovat schůdky, zda jste praváci, či leváci, jak je vám příjemné otvírat lednici, jak nejraději myjete nádobí. Právě pravidelné úkony, které doma děláte, rozhodují o tom, jak se budete cítit.

Pozor na koupelnu

V koupelně stojí za velké uvážení, zda budete při rekonstrukci osazovat vanu či sprchu. Ideální je mít obojí, protože tak vyhovíte jak milovníkům koupání, tak i sprchování. Ale jestliže máte jen jednu možnost, pak je lepší zvolit sprchu. Jde totiž o to, že při ztrátě pohyblivosti, která může nastat ve stáří nebo i v mladém věku při úrazu, se do sprchy bez problémů dostanete a můžete se pohodlně umýt. V případě vany se snadno dostanete do vážných potíží a budete potřebovat asistenci.

Důležité také je instalovat v koupelně různé bezpečnostní prvky. Jak do vany, tak do sprchy doporučujeme pořídit sanitární výrobky s protiskluzovou úpravou. Jestliže necháváte původní, pořiďte alespoň protiskluzovou podložku. Rovněž na dlažbu koupelny položte vhodnou rohož, která zabrání uklouznutí na vlhké podlaze. Na stěnách by měla být na příhodných místech madla.

Byty s patrem

Je skvělé, když máte dům nebo byt členěný na patra. Je to krásné, ale jen do chvíle, než přestanete moci do patra chodit. Průšvih pak je, když se v patře nachází ložnice nebo toaleta. Pak nastává opravdu potíž. Je vhodné takovým situacím předcházet a myslet na ně už při rekonstrukci. Potíže bude toaleta v patře dělat i méně pohyblivým návštěvám.

Topení

Jestliže zařizujete topení, měli byste myslet nejen na ekonomickou stránku věci, ale také na to, že se můžete dostat do zdravotních problémů. Stačí, když rodina lehne s chřipkou. Kdo bude topit, jestliže má dům pouze topení na dřevo, které je třeba nosit a štípat? Kdo bude vynášet popel? Kdo bude zatápět? Je vždy vhodné mít záložní zdroj, který bude pohodlný, i když třeba dražší.

Úložné prostory

Dost často se při stavbách a rekonstrukcích podcení potřeba úložných prostor. Skutečnost, že dům má půdu a je možné něco umístit tam, je sice příjemná, ale neřeší takové praktické maličkosti, jako je uložení kbelíku s mopem, vysavače a dalších úklidových prostředků. Je příjemné, když je kam uložit schůdky, žehlící prkno a další rozměrnější vybavení. Je ovšem fajn, pokud je toto vybavení současně "po ruce".

Bezpečnostní systémy

Vedle alarmu byste měli uvažovat o instalaci systému, který zastaví unikající vodu nebo plyn, o hlásičích nebezpečných spalin a dalších prvcích, které mohou zachránit váš život. Na trhu je stále větší množství takových zařízení za poměrně nízké ceny. Mnohé jsou dnes řešené i s napojením na internet, takže předávají informace na dálku. Samozřejmě myslete také na osazení prvků, které budou zohledňovat moderní trendy v případě úspory vody a dalších energií. Další informace můžete načerpat i v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve