Smrdí váš byt po kočce? Zápachu se můžete zbavit, zkuste naše tipy

 Tipy a inspirace 
08. února 2019 09:40 / Šárka Sokolská
  6
📷
4 fotografie v galerii
Zápach z kočičí moči dokáže odradit i návštěvu Depositphotos
Byt, který zapáchá po kočičích výkalech, je noční můrou asi všech majitelů těchto zvířat. Zbavit se puchu, který se line z bedýnky, není až tak úplně jednoduché, nicméně nikoliv nereálné. Co tedy s tím?

Kočky jsou poměrně inteligentní zvířata. Na bedýnku se totiž naučí zpravidla velice rychle. Důležité je jejich záchod pravidelně čistit a obměňovat v něm i stelivo, jinak se vám během chvíle bude linout po bytě velice nepříjemný zápach. A ten často odradí jakoukoliv návštěvu.

Jenomže co když kočka občas udělá z trucu svou potřebu někde jinde? Pak je nutné zasáhnout včas a použít ty správné pomocníky dřív, než vám zápach z kočičí moči zaleze do každého koutu v domácnosti. 

Zkuste enzymy

Už od prvního dne, co si pořídíte kočku, si kupte také enzymatický odstraňovač zápachu. Obsahuje speciální látky, které dokáží rozložit proteiny v moči. Díky tomu se dokáže výrazně zredukovat i zápach. Je však nutné, abyste jako první použili tento přípravek, protože další použité látky už jenom snižují účinky enzymů a zápach přetrvá. Naneste přípravek na celou znečištěnou oblast i do jejího blízkého okolí a nechejte jej působit. Pak už stačí zasažené místo vyčistit standardním prostředkem.

Ocet a soda

Klasické metody našich prabáb jsou velmi často také účinné. S nepříjemnými zápachy si často poradí kombinace sody a octa. Tyto dvě látky velmi dobře účinkují i v případě kočičí moči. Skvrnu nejprve vysušte papírovými ubrousky a pak na ni naneste zředěný ocet s vodou v poměru 1:1. Nadbytek tekutiny případně odstraňte zase ubrouskem. Vlhké místo pak posypejte sodou a nechejte uschout. Místo následně vysajte. Někdy je nutno proces dvakrát nebo třikrát opakovat. 

H2O2

Peroxid vodíku je další skvělou zbraní proti zápachu z kočičí moči. Místo nejprve pořádně omyjte nějakým saponátem, pak potřete peroxidem a nechejte vyschnout. Pokud jím ale čistíte koberec nebo jinou tkaninu, zjistěte nejprve, zda ji peroxid nezačne odbarvovat. Z peroxidu si také můžete připravit skvělou čísticí pastu na nádobí či sporák. Návod najdete zde.

Ústní voda

Ústní voda má za úkol odstraňovat plak i nepříjemný zápach z našich úst. A poměrně dobře si dokáže poradit i s kočičím zápachem. Její aplikace je prakticky stejná jako u peroxidu. I v tomto případě si ale na malém kousku otestujte, zda náhodou neodbarvuje.

Kaše ze sody

Jestliže si vaše kočička ulevila na dlažbu, není to až taková tragédie. Tedy ne, pokud se moč nedostane do spár, kde se vsákne a pak zapáchá. Pokud k tomu dojde, vytvořte si pastu ze sody a vody. Kartáčkem ji naneste do spár a nechejte působit. Až uschne, setřete ji vlhkým hadříkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve