Jak skladovat parfém, aby se vám nezkazil

 Tipy a inspirace 
25. května 2021 11:46 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Parfémy nesnášejí světlo a kolísání teplot Pixabay
Zjistili jste, že najednou váš parfém začal divně vonět? Pak jste jej zřejmě špatně skladovali a on se zkazil. Jak tedy správně zacházet s vaším parfémem?

I když by se mohlo zdát, že je váš parfém kvůli obsahu alkoholu prakticky nezničitelný, jste na omylu. Každá kosmetika má totiž svou životnost. Záleží zejména na použitých ingrediencích a způsobu výroby. A v neposlední řadě také na tom, jak se o parfém staráte. Může vám vydržet i několik let, ale jen při správném skladování. 

Potřebují tmu 

Pokud máte všechny flakony vystaveny na toaletním stolku nebo na polici, už v této chvíli děláte zásadní chybu. Základem správného skladování parfému je tma. Největší pohromou pro vůně jsou přímé sluneční paprsky, ale příliš jim neprospívá ani umělé světlo zářivek. Vůbec nejlepší způsob je, pokud flakonek vrátíte vždy do původní krabičky. 

Do skříně s ním 

Žádná parfém nemá rád teplotní výkyvy. Aby dlouho vydržel, potřebuje mít stálou teplotu, která by se měla pohybovat kolem 20 °C. Vyšší, anebo naopak nižší teploty mu škodí. Proto byste si měli pro skladování flakonu vybrat jedno stabilní místo a tam jej nechat. Vhodná je police v šatní skříni nebo zásuvky v komodě. Velmi častým nešvarem je skladování parfému v koupelně. V této místnosti není teplota stabilní, zvláště po použití sprchy nebo vany, o vlhkosti ani nemluvě. Po každém použití nezapomeňte flakonek zase zavřít vrškem. Ten tam totiž není jen na parádu, ale odděluje vůni od vnějších vlivů. 

Barva i usazeniny

Někdy stačí málo a v parfému dojde k nechtěné chemické reakci. V tu chvíli o svou oblíbenou vůni přicházíte. To, že je parfém zkažený, poznáte často na první pohled. Může mít zcela jinou barvu. Tekutina ztmavne minimálně o jeden odstín a pod víčkem se často dělají usazeniny. Mnohdy se také v okolí uzávěru vytvoří prstenec, který by vám měl napovědět, že něco není v pořádku. O vůni netřeba mluvit.

Aceton i alkohol

I pokud byste nic na první pohled nezjistili, že je parfém zkažený, vám nejvíce prozradí jeho vůně. Tedy spíše zápach. Místo oblíbeného květinového nebo ovocného aroma vás může překvapit ostrý zápach, který s ostatními složkami parfému vůbec neladí. Obvykle také můžete cítit silný podtón acetonu, alkoholu či lihu. V tuto chvíli už nelze dělat nic jiného, než jej vyhodit. Určitě je to lepší, než riskovat alergickou reakci. To samé se vám může stát, použijete-li špatně skladovanou kosmetiku. Jak prodloužit její životnost jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve