O životnosti kuchyně často rozhodují materiály, které zvolíte. Ani kvalitní nemusejí být drahé

 Rekonstrukce 
16. května 2021 16:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pořízení nové kuchyně je poměrně nákladné Pixabay
Pokud předěláváte starou kuchyň nebo plánujete novou, budete určitě řešit i to, jaké materiály zvolit. Určitě tento krok nepodceňte, protože právě volba materiálu hraje dost zásadní roli.

Tak jako i v jiných případech i při výběru nové kuchyně se lidé rozhodují podle svých finančních možností. Ale i když máte stanovený finanční strop, je vhodné sáhnout po kvalitních materiálech s dlouhou životností a snadnou údržbou. A nebojte, i při nižší ceně lze mít kuchyň, která bude sloužit a zároveň skvěle vypadat dlouhá léta.

Materiály budete v rámci kuchyně řešit hned na několika místech. Jednak v případě kuchyňské desky a kuchyňských dvířek, ale také v souvislosti s obklady.

Stanovte si hranice

Než se pustíte do výběru konkrétních materiálů, měli byste mít stanovený přesný rozpočet. Zahrnovat by měl jak ideální, tak maximální částku, kterou jste schopni a ochotni do nové kuchyně investovat. Počítejte s tím, že zřejmě budete muset v některých věcech slevit ze svých nároků.

Cenu kuchyňské linky šponují nejrůznější vychytávky v podobě výklopných skříněk, výsuvů, bezúchytových dvířek nebo kování. Ne vše však musíte nutně mít. Někdy je lepší nějakou tu vychytávku oželet a raději investovat do kvalitní kuchyňské desky nebo dvířek. Prodejce by vám měl vždy poradit, kde šetřit a kde ne.

Snažte se o vyváženost

Určitě se vyhněte extrémům, kdy zaplatíte obrovskou částku za super kvalitní pracovní desku z pravého kamene, ale na druhou stranu pořídíte ta nejlevnější dvířka. Je totiž pravdou, že kombinace luxusního a laciného materiálu nikdy nevypadá dobře. Snažte se tedy o vyváženost a vybírejte z cenově podobných materiálů, které společně více ladí.

Pracovní deska

Nejčastěji se kuchyňská pracovní deska vyrábí z laminované dřevotřísky potažené fólií s různým designem. Pracovní deska tak může mít jednolitou barvu nebo imitovat dřevo či kámen. Hlavní výhodou je nižší cena a oceníte také snadnou údržbu. Nevýhodou je vyšší náchylnost k poškození a poškrábání, ve spojích dochází k bobtnání.

O něco dráže vycházejí pracovní desky z umělého kamene, které nemají žádné spáry, dají se skvěle tvarovat, jsou odolné a splňují vysoké nároky na hygienu. I přes nesporné výhody je to však stále umělý materiál.

Mezi nejluxusnější a tedy nejdražší materiály patří technický a přírodní kámen (žula a mramor) a masiv (dub, buk). Přírodní kámen je krásný, jeho možnosti úpravy jsou ale omezené a také je náchylný ke vzniku skvrn. Masiv je zase variabilní a odolný přírodní materiál, který je však náchylný k poškození (např. nožem). Zásadní je v obou případech finální úprava desky. 

Na pracovní desku lze použít také hygienický nerez. Jde o mimořádně odolný a nezničitelný materiál, který se ale nehodí do každého interiéru. Používá se spíše v profesionálních kuchyních, kde design nehraje tak významnou roli.

Dvířka a korpusy

Na korpusy a dvířka se standardně používají laminované dřevotřískové nebo dřevovláknité desky. Jsou velmi variabilní a nabízejí ohromné množství barev a dekorů. Jejich údržba je velmi jednoduchá, navíc jde o cenově dostupný materiál. Ideální je, je-li svrchní fólie potažená přes hranu, celek pak působí lépe, hlavní bonus ale spočívá ve větší odolnosti proti poškození (např. zatečení vody).

Na výrobu lze použít také dražší materiály jako dýhu a masiv. Vzhledem k vysoké ceně se však používá buď levnější dřevotříska nebo se kombinují levné a dražší materiály. Před pohledy skrytý korpus bývá vyroben z dřevotřísky a kuchyňská dvířka z dýhy nebo masivu. Na viditelné části korpusu se také používá stejný materiál jako na dvířka. U horních dvířek lze použít i sklo či průhledný plast.

Hodně žádaná jsou lakovaná dvířka, která se vyrábějí ve standardní škále barev. Existuje lesklé i matné provedení. Navíc lze sladit do stejné barvy dvířka i korpus. Nevýhodou je vyšší cena a poměrně nízká odolnost vůči poškrábání. 

Obklady

Řešit budete také prostor za kuchyňskou linkou. Dříve používané klasické keramické obklady stále častěji nahrazují velké a jednolité plochy. Oblíbené jsou zejména velké obkladové panely, které imitují dřevo, kamenné obklady, omítku i tradiční keramické obkladačky. Žádané jsou rovněž skleněné desky. Hlavní výhodou je absence spár, ve kterých se rády usazují nečistoty, které pak lze jen těžko odstranit. O tom, jak vyčistit špinavé spáry jen pomocí přírodních prostředků, jsme psali zde.

Akrylátové panely jsou od skleněných obkladů prakticky k nerozeznání, ale údajně mají vyšší pevnost a snadněji se zpracovávají. Další alternativu představují hliníkové a nerezové desky. 

Nižší cenou se vyznačují tenké obkladové dřevovláknité desky, které jsou laminované nebo potažené fólií. Jsou k dostání v rozličných dekorech. Levnější řešení také nabízejí omyvatelné vinylové tapety, které lze navíc snadno vyměnit. Můžete si tak hrát a měnit design kuchyně, kdykoliv se vám zlíbí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve