Černé skvrny na listech orchidejí nevěstí nic dobrého. Poraďte si s nimi, dokud je čas

 Tipy a inspirace 
13. května 2021 12:46 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vypěstovat orchidej není jednoduché Depositphotos
Orchideje jsou krásné květiny, které zútulní domov, ale bohužel jejich pěstování není snadné. Velmi rychle vám dají najevo, že jim něco nevyhovuje. Pokud se na listech orchideje objevily černé skvrny, měli byste hned začít jednat, může jít o hnilobu, která se následně rozšíří po celé rostlině, což způsobí její uhynutí. Jak orchidej zachránit?

Černé skvrny na listech květin jsou jedním z příznaků počínajících potíží. V prvním kroku byste měli rozpoznat, zda se skutečně jedná o hnilobu. Některé orchideje mají totiž přirozeně skvrnité listy. Pokud pro vás není napadená orchidej srdeční záležitostí, rozmyslete si podle rozsahu skvrn, zda má vůbec smysl ji zachraňovat, protože plísňové onemocnění se patrně rozšíří pomocí kapek vody i na další rostliny. V případě, že hniloba není ještě tolik rozsáhlá a podle vás stojí za záchranu, postupujte následovně.

Jak hnilobu rozpoznat?

Předtím, než začnete orchidej zachraňovat, se nezapomeňte ubezpečit, zda se skutečně jedná o hnilobný proces. Poznáte jej podle tmavě hnědých až černých skvrn na listech. Poměrně rychle se zvětšují a šíří po celé rostlině. Nakažené listy začnou s velkou pravděpodobností okolo skvrn žloutnout. Infikované místo je na omak měkké. Když jej mírně stlačíte, nejspíše bude vylučovat vodu.

Jak hniloba vzniká?

Houby, které způsobují hnilobný proces na orchidejích, se skládají ze spor, které jsou schopné samostatného pohybu a přenášejí se skrze vodu. Pokud tato voda náhodou sedí na listu orchideje, spory proniknou do rostlinné tkáně a zahájí další fázi svého životního cyklu. Nejprve se změní na malé, hnědé, průsvitné a vodnaté skvrny, které postupně zčernají. Pokud nebudou postižené listy ošetřeny, mohou infikovat ostatní květiny a nejspíš uhynou. 

Jak orchidej před uhynutím zachránit?

Pokud chcete zastavit šíření hniloby na orchideji, připravte si ostrý nůž, který důkladně dezinfikujte. S jeho pomocí vyřízněte infikovanou část listu nebo případně rovnou celý list, abyste měli jistotu, že se hniloby kompletně zbavíte. Po odstranění skvrn aplikujte fungicid k ochraně zbývající zdravé tkáně.

V případě, že květinu nechcete zatěžovat chemií, použijte místo ní mletou skořici. Potřete s ní místa, ze kterých jste hnilobu vyřízli. Nakonec umístěte rostlinu na stanoviště s dobrou cirkulací vzduchu, aby řez mohl rychleji uschnout. Přečtěte si také, jak docílit bohatých květů u balkonovek. Použijte banán, slepičince nebo popel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve