Aby byly vaše balkonovky obsypány květy, použijte banán, slepičince nebo popel. Poradíme, jak na to

 Exterier 
10. května 2021 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květy rostliny vysilují, dopřejte jim proto dostatek hnojiva Pixabay
Aby vám balkonové květiny bohatě kvetly, potřebují pravidelné hnojení. Zkuste místo chemikálií použít organické hnojivo. Prospějete tím květinám i přírodě.

Pokud má rostlina kvést, potřebuje hodně výživy, zvláště taková, která je pěstovaná v truhlíku nebo květináči. Tvorba květů je totiž pro každou rostlinu dost vysilující. Hnojivo je tedy základ. Než ale sahat pro průmyslově vyrobených výživách, co tak trochu přírodě odlehčit a dodat květinám něco přírodního, po čem vám budou také prospívat?

Slepice nad zlato

Kdo chová doma slepice, má doslova zlato na dvorku. Slepičí trus je totiž skvělým hnojivem pro celou řadu rostlin. Obsahuje průměrně: 15 % dusíku, 15 % kyseliny fosforečné, 8 % draslíku a 20 % vápna. Sušený trus dejte do plastové nádoby, zalijte vodou (třetina trusu a zbytek vody). Vzhledem k zápachu, který se z kuřinců line, dejte nádobu opravdu někam dál od obytné části a ponechejte směs tři týdny zkvasit. Ale pozor. Slepičince jsou hodně silné a mohou rostlinu snadno spálit, proto je potřeba výsledný produkt ještě naředit minimálně jedna ku deseti. Rostliny pak můžete hnojit jednou týdně. Hodí se nejenom na kvetoucí rostliny, ale také okurky, rajčata, papriky, květák, jahody, maliny, borůvky, ale i muškáty, begonie, azalky, rododendrony, lilie apod. Pouze cibule a luštěniny (hrách, fazole) se tímto trusem hnojit nesmí.

Draslíková bomba

Pokud vám kvetoucí rostliny neprospívají, velmi často se stává, že jim chybí fosfor a draslík. S tímto problémem vám může pomoci obyčejný banán, respektive jeho slupka.  Můžete ji zahrabat rovnou do truhlíku ke květinám, nebo z ní připravit tekuté hnojivo. Slupky ze dvou banánů nakrájejte na menší kousky a vložte do dvoulitrové sklenice, kterou dolijete převařenou a vychladlou vodou. Po dvou dnech louhování roztok přeceďte a zřeďte vodou v poměru jedna ku jedné. Toto hnojivo je také ideální pro orchideje, které po něm budou kvést jako zběsilé.

Nejenom plevel

Kopřiva je sice plevel urputný, ale také skvělé hnojivo. Z ní si můžete připravit výživu známou pod názvem jícha. Kopřivy zalejte studenou vodou a nechejte je čtrnáct dni kvasit, občas promíchejte. Jakmile voda přestane kvasit, je výluh hotový. Kromě dusíku, fosforu a draslíku obsahuje jícha hodně zinku či železa, stopových prvků a látky, které podporují růst a obranyschopnost proti chorobám. Jíchu je však potřeba také hodně ředit, klidně až jedna ku padesáti. Kromě hnojení můžete kopřivu využít i při léčbě celé řady nemocí a neduhů. Jak si z ní přípravit mast, sirup nebo koupel jsme psali zde.

Trochu popela 

Věděli jste, že přírodním hnojivem je také obyčejný dřevěný popel? Trochu jej můžete zapravit přímo do půdy nebo si jej nasypat do konve a tou zalévat květiny. Ale pouze ty, které nejsou kyselomilné. Popel totiž obsahuje hodně vápníku, který kyselomilným rostlinám nesvědčí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod