Pokojové rostliny, které vám pomohou zajistit klidný a kvalitní spánek

 Interier 
09. května 2021 11:20 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Některé pokojové rostliny v noci produkují kyslík  Depositphotos
Pokojové rostliny jsou nejlepší spolubydlící. Nesní vám jídlo, nic po vás nechtějí a dopřejí vám kvalitní spánek. Některé květiny dokážou pročistit vzduch a hodí se zejména do ložnice. Pokud máte v poslední době potíže se spánkem, pořiďte si následující rostlinky, jejichž vůně vám poslouží k odpočinku.

Stres se v dnešní době nevyhýbá nejspíš nikomu, proto byste se měli naučit pravidelně různými způsoby uvolňovat napětí a dbát na pravidelný spánek. Uklidňující účinky vám přinesou rostliny, které vyčistí v ložnici vzduch a zklidní rozrušenou mysl.

Tchýnin jazyk

Tenura (Sansevieria) je oblíbená rostlina, která nevyžaduje velkou péči. Pod pravým jménem ji zná málokdo. Přezdívá se jí tchýnin jazyk. Svými listy připomíná totiž ostré jazyky, které se přisuzují zejména tchýním. Rostlina je sice jedovatá, ale na druhou stranu dokáže vyčistit vzduch od formaldehydu, trichloretylenu, benzenu a dalších škodlivých látek, což dokazuje vědecká studie, kterou provedla NASA. Přečíst si o ní můžete zde.

Tchýnin jazyk na rozdíl od mnoha rostlin produkuje v noci kyslík, takže vám zaručí lepší spánek. Rostlinu můžete postavit v místnosti téměř kamkoliv, protože to díky své odolnosti s velkou pravděpodobností přežije. Pokud však máte malé děti nebo domácí mazlíčky, dejte pozor, aby byla umístěná mimo jejich dosah.

Lopatkovec

Lopatkovec též známý jako toulcovka je další přínosná pokojová rostlina, která dokáže v bytě pročistit vzduch. Likviduje škodlivé látky v ovzduší, které pocházejí třeba z laku na vlasy nebo chemických čisticích prostředků. Díky ní prožijete klidnější spánek.

Pokud máte v domě či bytě suchý vzduch, bude se vám lopatkovec hodit, protože dokáže v pokoji zvýšit vlhkost až o pět procent, což také může přispět k lepšímu spánku. Rostlina prospěje i lidem s dýchacími potížemi. Jde však o jedovatou květinu, takže by neměla přijít do kontaktu s dětmi a domácími mazlíčky.

Heřmánek

Heřmánek najdete v čajích, éterických olejích nebo kosmetice. Má svěží a uvolňující vůni. Oblíbená bylina navozuje spánek a zvyšuje pravděpodobnost, že prospíte celou noc bez probuzení. Umístěte ho blíže k posteli, ale nikoliv bezprostředně k hlavě. Vedle heřmánku si můžete postavit i levanduli, která krásně voní a má také zklidňující účinky. Dále čtěte: Vlastní dekorace z jarních květin prozáří a provoní celý byt.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47