Hračky bývají zdrojem velkého množství prachu, bakterií a virů. Naučte se je správně čistit

 Tipy a inspirace 
03. února 2021 09:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V hračkách se schovává spousta prachu, bakterií a virů Depositphotos
Pořádnou očistu potřebuje několikrát do roka nejenom vaše bydlení, ale především hračky, s nimiž si denně vaše ratolesti hrají. Právě ty jsou zdrojem velkého množství prachu, bakterií a také virů.

Vysáváte, pravidelně utíráte prach, myjete podlahy i okna, ale při tom všem pořádku byste neměli zapomenout na dětské hračky. S některými si děti denně hrají, chytají je mnohdy i upatlanýma ručkama, malé děti je zase s oblibou strkají do úst. Proto je potřeba hračky alespoň dvakrát ročně doslova dezinfikovat, u malých dětí ještě častěji, ideálně jednou za 14 dní. Není to přitom žádný náročný proces. S některými úkony vám pomohou domáci spotřebiče. 

Co zvládne myčka

Myčka nemusí sloužit jen na mytí nádobí. Dá se v ní zavařovat, čistit boty, kartáče na vlasy, filtry od digestoře a dokáže pomoci i s hračkami. Je ideální pomocník, jak vydrhnout všechny plastové kostky a kostičky, stejně tak si hravě poradí s plastovými panenkami a dalšími hračkami, které ale neobsahují kov, elektroniku či papírové obrázky. U mycího programu ale nesahejte na ten intenzivnější, volte nižžší teplotu a ekologický mycí prostředek, nejlépe takový, který neobsahuje sůl. 

Na plyšáky pračku 

V každé domácnosti se časem nahromadí větší či menší počet plyšových hraček. Udržet je v čistotě už není až tak snadné. Proto je dobré hračky čas od času vysát, ale nejlépe uděláte, když je všechny vezmete a strčíte jednoduše do pračky. Zvolte prací prostředek na jemné prádlo a v menším množství, než na jaké jste zvyklí. Také v případě programu vyberte jemný, s nižším počtem otáček. Potrhané hračky raději vyhoďte nebo zašijte, aby se v pračce úplně nezničily. 

Na dřevo citron

Dřevěné hračky jsou kapitola sama o sobě. Do myčky je dát nelze, stejně tak na ně nemůžete vzít chemikálie, které by je nenávratně mohly poškodit. Jsou-li znečištěné, omyjte je v roztoku citronové šťávy. Na větší nečistoty vezměte kartáček. V citronové vodě můžete omýt ostatní hračky, které nelze dát do myčky ani pračky. Stejně tak vám dobře poslouží mýdllová či octová voda.

Na panenky aviváž

Také vás trápí, jak se z některých krásných panenek stanou za chvíli rozcuchané čarodějnice? Umělé vlásky se totiž snadno zacuchají a rozčesat je bývá takřka nemožné. Nicméně i zde existuje řešní. Namočte hlavy panenek do roztoku připraveného z aviváře a horké vody. V této lázni je nechejte zhruba 10 minut a poté je ihned pročešte. Nakonec jim vlásky umyjte pod tekoucí vodou a nechejte uschnout. Uvidíte, že budou jako nové. Aviváž je také skvělá na celou řadu dalších domácích prací. S její pomocí můžete například vyčistit i podlahy a další povrchy v interiéru. Více o tom, co umí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008