Jak účinně zasáhnout, když se v domácnosti objeví plíseň

 Tipy a inspirace 
29. ledna 2021 15:58 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Plísně vznikají tam, kde se vlhkost vzduchu drží nad 60 % Pixabay
Zvýšená vlhkost v domácnostech znamená větší riziko vzniku plísní. Víte, jak opravdu účinně zasáhnout ve chvíli, kdy se objeví? Fungují i rady babiček.

Plíseň v domácnosti je nejenom nepříjemná, ale především škodlivá pro naše zdraví. Uvolňuje nebezpečné spory, které jsou příčinou dráždivého kašle, slzení, rýmy a dalších alergických reakcí. Proto je důležité ji v případě výskytu ihned odstranit a zamezit jejímu opakovanému šíření. Co pomáhá?

Dobře topit a větrat

Plísni se daří všude tam, kde je vlhkost vzduchu přes 60 % a teplota 20 až 25 °C. Za jejím vznikem často stojí nejenom špatně izolované stavby, ale především my sami. Je potřeba si uvědomit, že například při dvacetiminutovém sprchování se do ovzduší dostane až 200 g vody, pocením a dýcháním uvolníme během jediného dne do vzduchu až 300 g vody. A pokud si k tomu přičtete výkony, jako svícení, vaření, praní a čištění domácnosti, pohybujeme se v desítkách litrů vodní páry denně, které jsou uvolněny do domácnosti. A to není málo. Pokud své bydlení nedostatečně odvětráváte, či šetříte na topení, máte zaděláno na vznik plísní.

Pohlcovače

Určitě je vhodné se preventivně vybavit pohlcovači vlhkosti, do nichž vložíte tabletu a pak jen sledujete, jak se ve sběrné nádobě sráží voda. V novostavbě nebo naopak ve starém domě se doporučuje natřít zdi protiplísňovými přípravky, které potlačují též rozmnožení kvasinek, bakterií a řasy. Zkusit můžete také klasickou kuchyňskou sůl, kterou sypaly už naše babičky na místa, která potřebovaly zbavit vlhkosti. Nasypejte sůl do misky a postavte na místa, kde se objevuje plíseň či vlhkost. Pokud s ní bojujete ve skříních nebo šuplících, použijte pytlíčky se silikagelem.

Hašené vápno

Když už se vám plíseň doma objeví, je potřeba ihned zasáhnout. Na trhu je nepřeberné množství výrobků, ale pokud potřebujete ušetřit, zkuste klasickou prastarou dezinfekci, a to hašené vápno. Na očištěnou zeď naneste dva až tři nátěry hašeného vápna a nechejte zaschnout. Stěna pod vápnem dýchá a vápno zároveň likviduje plísně. Výhodou vápenného nátěru je, že drží prakticky na kterémkoliv materiálu, včetně dřeva a kamene.

Modrá skalice

Proti plísni můžete zasáhnout také modrou skalicí. Naředěným roztokem potřete postižené stěny a nechte zaschnout, poté nátěr opakujte. Pak už stačí jen vymalovat. Pozor, modrá skalice je ale poměrně agresivní, takže při práci použíjte rukavice i ochranné brýle. Skalice je také dobrým pomocníkem na zahradě. Kde ji můžete uplatnit, jsme psali zde.

Octový roztok 

Ocet je jedním z nejlepších ekologických čisticích prostředků, který má široké uplatnění. Mimo to také dokáže zničit mikroorganismy, které způsobují plíseň. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné a roztok nalijte do láhve s rozprašovačem. Octovou vodu nastříkejte na plíseň a nchejte 20 minut působit. Po této době zbytky plísně lehce odstraňte houbičkou nebo hadříkem.

Soda

A opomenout nelze ani sodu, která má antibakteriální vlastnost. Smíchejte sodu s vodou či citronovou šťávou a směs naneste na postižená místa. Nechejte působit zhruba půl hodiny a zbytky odstraňte houbičkou nebo hadříkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod