Abyste si na mase opravdu pochutnali, je třeba vědět, jak jej správně nakrájet

 Tipy a inspirace 
27. ledna 2021 16:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo chce, může v krájení masa konkurovat řezníkovi Depositphotos
I když se to nezdá, nakrájet správně maso není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Je třeba totiž zohlednit více aspektů, a to nejen druh, ale i typ masa nebo způsob jeho přípravy. Když si ale zásady správného krájení masa osvojíte, bude váš chuťový požitek z výsledného pokrmu stát rozhodně za to.

Zkušený řezník ví přesně, jak se které maso má krájet. Pokud si ale domů přinesete maso vcelku, je to na vás. Nepokazte jídlo jen tím, že špatně maso nakrájíte. Poradíme, jak na to.

Druh masa

V prvé řadě je třeba vzít v potaz, jaký druh masa se chystáte krájet. Zatímco drůbeží se krájí po vlákně, hovězí zásadně přes vlákno. Jinak byste se mohli snažit jakkoliv, ale výsledkem by bylo maso tuhé jako podrážka, které rozžvýká jen málokdo. U vepřového záleží na typu masa a také na tom, co se z něj chystáte připravovat.

Typ masa

Zaměřte se také na to, jaký typ masa máte, zda jde o kýtu, plec, kotletu či jiný kousek masa. Pamatujte si těchto pár zásad:

  • Křehčích a šťavnatějších vepřových či telecích kotlet dosáhnete tak, že je nakrájíte napříč průběhem svalových vláken.
  • Závitky ze zadního hovězího krájejte podél průběhu svalových vláken (půjdou lépe stočit).
  • Maso na řízky se krájí šikmo nebo rovnoběžně s průběhem svalových vláken.

  • Jestliže se chystáte připravovat kotlety, na okrajích maso několikrát nařízněte, aby se pak maso zbytečně nesmrštilo.
  • I když si uřežete tenký plátek masa na řízek, vždy jej naklepejte. Maso se tím vyrovná a bude křehčí. A jestli chcete zabránit tomu, aby prkénko z masa nasávalo šťávu, namočte před tím prkénko do vody.

Způsob přípravy

Velkou roli při krájení masa hraje také způsob jeho přípravy. Pokud budete maso vařit nebo připravovat jako pečeni, nakrájejte jej podél vláken a snažte se o co nejpodlouhlejší kousky.

A pokud maso připravujete vcelku, je důležité pak vědět, na jak silné plátky jej nakrájet. Pokud jde o pečeni, ukrojte alespoň centimetrové plátky. Naproti tomu roastbeef by měl být nakrájený na tenčí plátky. A maso rozhodně nekrájejte zbytečně moc dlouho dopředu, ať vám neoschne. Krájejte jej vždy až těsně před podáváním a maso ještě přelijte výpekem nebo šťávou. Krájení masa se neobejde bez pořádných nožů, jak vybrat ty správné, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod