Jak na rozlitý vosk. Stačí použít žehličku či mrazák

 Tipy a inspirace 
11. ledna 2021 19:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během zimních večerů si řada lidí ráda zapaluje svíčky Pixabay
Svíčky nám často dotvářejí krásnou atmosféru, zvláště o nedávných vánočních svátcích. Odstranit vosk z ubrusu nebo koberce je však už mnohem zábavnější. Ne, pokud použijete některý z našich triků.

Nešetrná a neopatrná manipulace se svíčkami může způsobit ukápnutí vosku na různá místa, jako je ubrus, sedačka, koberec nebo stěna. Skvrny od vosku se neopatrnou manipulací mohou vyskytnout na místech, kde bychom je určitě vidět nechtěli. Nemusíte však hned propadat panice, stačí jen vědět, co dělat a vosk můžete odstranit prakticky beze zbytku ze všech materiálů. 

Vosk na zdi

Pokud se vám nedopatřením stane, že vám vosk ukápne na stěnu, odstraňte jej nejprve opatrně pomocí nože. Dejte si však pozor, abyste společně s ním neodstranili také část výmalby. V dalším kroku pak použijte žehličku. Zahřejte ji, přiložte na skrvnu savý ubrousek a přejíždějte jí po stěně. Přebytečný vosk se postupně rozpustí a ubrousek jej vsákne do sebe. Zbylou mastnou skvrnu budete muset nejprve lehce odstranit mýdlovou vodou, octem nebo vlhčeným ubrousky a nakonec přetřít malbou.

Z nábytku

Voskové fleky mohou na nábytku způsobit nemalou paseku, proto je potřeba zasáhnout co nejdříve. Pokud je skvrna čerstvá, rychle ji setřete hadříkem. V opačném případě ji nejprve lehce nahřejte fénem, až se rozpustí. Na zbylou mastnotu opět použijte některý z výše zmíněných domácích odmašťovačů. S odmašťovači buďte obzvláště opatrní, pokud máte doma starožitný nábytek. 

Textilie

Ať už se jedná o skvrny na oblečení, ubrusu nebo prostírání, postup bude vždy stejný. Tady však platí, že je potřeba vosk nechat zaschnout. Tento proces můžete urychlit tím, že dáte ubrus na chvíli do mrazáku nebo na textilii přiložíte led. Poté se jej pokuste opatrně šekrábnout nožem. Zbytky odsajte pomocí nahřáté žehličky a savého papíru. Ten podložte z horní i spodní části textilie. Roztavený vosk se bude vpíjet do utěrek Nakonec naneste na skvrnu odstraňovač a vyperte na nejvyšší povolenou teplotu. V případě koberce nebo sedačky můžete opět vyzkoušet i vlhčené ubrousky. Ty si navíc snadno můžete vyrobit i doma. Jak? O tom jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod