Jak správně pečovat o povlečení, aby dlouho vydrželo

 Tipy a inspirace 
09. ledna 2021 09:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je držet se nejenom symbolů na štítku Depositphotos
Kvalitní povlečení může stát i několik tisíc korun. Aby vám dlouho vydrželo a dobře sloužilo, je potřeba mu věnovat správnou péči. Co dělat a naopak nedělat?

Na trhu si můžete vybrat z několika základních druhů povlečení - bavlněné, krepové nebo flanelové. Pak jsou tu také luxusnější materiály jako bavlněný satén nebo damašek. Ať už máte doma to či ono povlečení, základem jeho dlouhé životnosti je držet se symbolů uvedených výrobcem. Existují však ještě další zásady, které platí pro všechny materiály. Představíme vám je. 

První praní

Ještě než povlečení poprvé použijete, v první řadě jej vyperte na 40 °C. Tím jej zbavíte zbytků nečistot z výroby. Poté už teploty nastavujte podle druhů materiálu. V každém případě by se mělo prát ideálně na 60 °C a převrácené naruby. Jen při této teplotě se podaří zničit všechny bakterie a roztoče, vyšší teploty by zase mohly poškodit barvy. Prací prostředek volte podle barvy povlečení. Na barevné povlečení nepoužívejte prášek na bílé prádlo, po němž by barvy mohly vyblednout. Snažte se pokud možno vyhnout aviváži, která snižuje savost materiálů a prodyšnost.

Nenechejte jej přesušit

Po vyprání se snažte povlečení ihned pověsit. Nenechávejte jej dlouho ležet v pračce, jelikož snadno zatuchne. Uškodit byste mu mohli také nesprávným způsobem věšení. Nikdy jej nedávejte na šňůru jen za rohy, ale vždy zahákněte celé okraje, jinak se vám vytahá. Bavlněné povlečení nenechávejte vyschnout úplně, jinak se vám bude velmi špatně žehlit a museli byste jej znovu lehce navlhčit. K sušení barevného povlečení určitě není vhodné přímé slunce, které může poškodit barvy. V zimě zase dodržujte při sušení prádla jiné zásady, které jsme psali zde.

Mačkavé nebo nemačkavé 

Jestli není žehlení vaše oblíbená činnost, raději vybírejte krepové na saténové povlečení, které tuto údržbu nevyžaduje. Velmi snadno se naopak žehlí bavlněný satén, který již při věšení lehce natřepejte a pak už jen stačí pár tahů žehličkou a máte hotovo. Povlečení žehlete vždy naruby, tedy tak, jak jste jej vyprali, abyste neničili barvy. V okolí zipu a knoflíků buďte opatrní, abyste je žehličkou nepoškodili. Pokud vám to nejde, zbytečně povlečení žehličkou nepalte a raději jej trochu pokropte čistou vodou z rozprašovače.

Častá výměna

Aby vám povlečení opravdu dlouho vydrželo, je potřeba jej také často měnit, nejlépe jednou za týden. Lidé, kteří se hodně potí, spí nazí nebo se nesprchují před spaním, dokonce ještě častěji. Pokud jste prodělali nemoc, pak ihned, jakmile je to možné. V opačném případě se vám právě v povlečení budou množit další bakterie, viry a roztoči, kteří vám mohou způsobit celou řadu dalších zdravotních komplikací.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod