Živý stromek má své kouzlo. Podle čeho se rozhodnout, kterému druhu dát přednost

 Tipy a inspirace 
12. prosince 2020 13:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé druhy vánočních stromů vydrží až do Velikonoc Depositphotos
Někdo si pořizuje stromek umělý, přesto v českých domácnostech převládají vánoční stromky živé. Jak ale vybrat ten správný druh? Někdo se řídí cenou, někdo dává důraz na to, jak stromek vypadá, nebo jak dlouho vydrží.

Vánoční stromeček má předchůdce v palmové ratolesti s 12 listy, kterou nosili domů Egypťané na oslavu slunovratu. Zdobení jehličnatých stromků začalo v rámci slavností zimního slunovratu. Tehdy nezdobil domácnosti, ale cechovní a řemeslnické domy. Do rodinného prostředí začal tento symbol Vánoc pronikat až kolem 17. století.

Vánoční stromeček se v dřívějších dobách těšil značné nemilosti ze strany katolické církve, která jej považovala za pohanský zvyk. Zdobení stromků bylo skutečně v dávných dobách tradicí germánských a také keltských kmenů, kteří tímto způsobem oslavovali boha slunce. Zřejmě prvním vánočním stromkem v Čechách byl ten, který nechal postavit a ozdobit ředitel Stavovského divadla v Praze Jan Karl Liebich ve své vile v Libni o Vánocích roku 1812. Trvalo ještě mnoho let, než se stromeček stal tradicí a rozšířil se i na venkov.

Jak vybírat stromek

Vánoční stromek by nám měl vydržet, aniž by mu opadalo jehličí, alespoň do Nového roku nebo do Tří králů. Obvykle si lidé vybírají stromek podle toho, jaký tvar a bohatost jehličí u stromku preferují. Vždy by ale měl být stromek pěkně rostlý, zdravý a zcela nepoškozený. Jakmile stromek opadává už při výběru, už jej nikdo nevzkřísí. Jehličí musí být pružné a jasně zelené.

Při výběru stromku si dejte také pozor na přílišné výrony pryskyřice, které by vám mohly doma něco ušpinit. Nekupujte stromek, když je zabalený. Nechte si jej rozbalit a zkontrolujte, jak je rostlý, rovný, hustý, zda nejsou větve polámané, jehličí nezasychá a neopadává. Prohlédněte stromek ze všech stran. Vyhněte se stromku s deformovanými větvemi a nesymetrickému. Větve stromku by měly volně a symetricky splývat do prostoru.

Na trhu jsou k dostání nejrůznější druhy jehličnanů. Většinou si lidé vybírají podle toho, na co byli zvyklí v dětství. Představíme vám nejznámější druhy a jejich přednosti i slabiny.

Borovice černá (Pinus nigra)

Má tužší jehlice dlouhé 8-12 cm. Jde o velmi dekorativní stromek, je zpravidla sytě zelený, některé druhy mohou mít spodní strany jehlic ojíněné. V teplých bytech borovice černá vydrží jako vánoční stromek velmi dlouho, neopadává, ve skvělé kondici je schopná vydržet do Hromnic či velikonočních svátků. Pro svou dekorativnost, stálost a nižší cenu její obliba stále stoupá. Nevýhodou je, že nebývá moc vysoká, má méně větviček a také řidší jehličí.

Smrk pichlavý  (Picea pungens)

Smrk pichlavý, známý také jako smrk stříbrný, je oproti původním smrkům, které známe z lesních porostů - smrku ztepilému, hustší, má pěkně homolovitě stavěnou korunu, pro své zbarvení jehlic je velmi dekorativní, uchová si velmi dlouho svěží vzhled a neopadává. Jako vánoční stromek se používá od 18. století, kdy byl přivezen z Ameriky. Hezky voní a moc neopadává.

Smrk ztepilý (Picea abies)

Smrk ztepilý, tedy ten "nejobyčejnější smrk“, býval vždy vánoční klasikou. Pěstuje se po celém světě. Barva jehlic se pohybuje v odstínech světle až sytě zelené a jsou značně pichlavé. Pro teplé byty však ideální není, poměrně rychle zde schne a opadává - v klasickém panelákovém klimatu ho zničí i pouhých pět dní.

Jedle nordmannská (Abies nordmanndiana)

Má uzavřenou kuželovitou korunu. Jehlice husté, hřebenitě uspořádané až 3 cm dlouhé, sytě zelené. Pro svůj poměrně hustý pravidelně rostoucí kuželovitý tvar s tmavě zelenými lesklými jehlicemi tvoří vznešený a osobitý celek. Tato jedle se jako vánoční stromek stala pro mnoho domácností symbolem Vánoc. Neopadavá, je velmi dekorativní. Je ale cenově dražší. Znát ji můžete i pod názvem jedle kavkazská. Dřevina je však citlivá na teplo a suchý vzduch v místnosti. Za občasné rosení se odmění svěžím vzhledem.

Jedle bělokorá (Abies alba)

Je řidší, jehlice až 3 cm, temně zelené, ze spodní strany čárkovité hřebenovitě uspořádané, tvar koruny kuželovitý. Jedle bělokorá byla v první polovině minulého století symbolem Vánoc. Jedle bělokorá zvlášť vyniká vánočně ozdobená. V teplých bytech neopadává, pěkně provoní celý interiér a navodí sváteční atmosféru.

Jedle korejská (Abies Koreana)

Jehlice jsou 2 cm dlouhé tmavozelené na rubu téměř bílé. Jedle korejská je velmi dekorativní, má pravidelný a pěkný vzrůst a metrové stromky jsou ozdobené modrofialovými šiškami, proto se již dále nemusí zdobit. Ideální pro milovníky přírodní krásy. Opět si ale při koupi stromku sáhnete hlouběji do kapsy. Rady, jak nejlépe vybrat vánoční strom v květináči, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky