Nakopněte váš vánoční kaktus černým čajem. Bude kvést jak divý

 Tipy a inspirace 
05. prosince 2020 09:24 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vánoční kaktus obsypaný květy můžete mít doma taky Pixabay
Nechce se vám vánoční kaktus stále obalit pupeny? Máme pro vás jednoduchý tip, díky němuž se vám do Vánoc doslova obsype květy.

Vánoční kaktus je krásná pokojová rostlina, která dokáže svými úchvatnými květy zkrášlit nejednu domácnost. Jeho kvetení bývá nejčastěji právě teď, v období  Vánoc. Pokud jste již od podzimu dělali vše, co měli, ale kaktus stále ne a ne nasadit do květů, pak je na čase vytasit silnou zbraň, která jej k tomu donutí.

Příprava na květ

Aby vám vánoční kaktus vykvetl, potřebuje být v místnosti, kde je přítmí a s teplotou, která nepřekročí 18 °C. Rostlině se tak nejlépe daří v předsíni, na chodbě nebo v zimní zahradě. Kromě teplot je potřeba omezit i zálivku a spíše mu dopřát vodu z rozprašovače. To je základní péče, kterou kaktus potřebuje mít zhruba od září do listopadu. Pokud jste s tím nezačali, smiřte se s tím, že letos váš kaktus zřejmě nevykvete. Jestliže jste dodrželi vše, ale kaktus stále nenasazuje květy, pak si vezměte na pomoc obyčejný černý čaj. 

Kouzlo s čajem

Pytlíkový nebo sypaný černý čaj se snad najde v každé domácnosti. Kromě toho, že jde o lahodný nápoj, umí doslova probudit k životu i váš vánoční kaktus. Stačí si udělat silný odvar z asi 15 gramů černého čaje a půl litru vroucí vody. Potřebujete opravdu silný čaj, takže jej nechejte louhovat klidně i hodinu, dokud nevychladne.

Už je čas

Hotový výluh přelijte do konvičky a tímto roztokem vánoční kaktus zalévejte zhruba jednou za dva týdny. Častěji určitě ne. Po nějakém čase se dočkáte skvostných kvítků. Jestli chcete, aby vám tato květina zdobila i váš vánoční stůl, začněte hnojit už teď. Budete se divit, jaké výsledky vás čekají. Zbylý čaj můžete použít pro úklid domova, což se vám bude během nadcházejících svátků určitě hodit. Kde všude jej můžete použít, jsme psali zde.

Jako dárek

Vánoční kaktus můžete také někomu věnovat jako dárek. Poměrně snadno se totiž množí řízkováním. Tento proces není omezen konkrétním obdobím v roce. Stačí odštípnout kousek článku s jemnými kořínky, zasadit ho do vhodného substrátu a nechat zakořenit. Ideální substrát je takový, který obsahuje větší podíl písku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve