Tradiční kváskový chléb je zdravější a také déle vydrží. K založení kvásku vám stačí jen mouka a voda
Chlebový kvas byl ještě pro naše babičky naprostou samozřejmostí. Kvásek postupem času vytlačilo droždí. V posledních letech se však situace obrací i díky tomu, že se lidé stále častěji zajímají o tradiční a kvalitní pečivo. A stále více lidí se také vrací k tradičnímu domácímu pečení chleba. A k němu je potřeba kvásek. Ovšem ne ten, který si uděláte z droždí, mléka a cukru, ale ten klasický chlebový. Díky němu je pečivo chutnější, lépe stravitelné a vydrží mnohem déle čerstvé. Nemusíte jej vůbec složitě shánět. Již za pár dnů jej můžete mít doma.
S předstihem
Založit si kvásek je jednoduché, avšak počítejte s tím, že to trvá pár dnů, než bude hotový. Proto i pečení chleba si naplánujte předem. Jakmile jej budete mít už hotový a budete se o něj pravidelně starat, vydrží vám i několik měsíců. Tedy za předpokladu, že se o něj budete správně starat.
Jen mouka a voda
Výhodou chlebového kvásku je fakt, že na jeho přípravu potřebujete pouze mouku a vodu. Mouku si kupte takovou, která obsahuje dostatek lepku. Nejvhodnější je tedy žitná. Použít můžete i klasickou pšeničnou, ale ta se hodí spíše pro pečení buchet a dalšího sladkého pečiva. Žitný kvásek je nejenom zdravější, ale dodá chlebu tu správnou nakyslou příchuť.
Jak založit kvásek
Poměr surovin je vždy 1 : 1. Tedy na 20 g mouky potřebujte 20 g převařené vlažné vody. Směs vymíchejte do hladka na kaši. Její konzistence by se měla podobat lívancovému těstu. Pokud je směs příliš řídká, nebo naopak hustá, přidejte vodu či mouku. Hotovou kaši přelijte do veliké sklenice (kvásek totiž bude rychle přibývat), přikryjte fólií a do ní udělejte několik dírek. Kvásek totiž potřebuje dýchat. Kvásek nechejte při pokojové teplotě stát 24 hodin. Druhý den přidejte stejmé množství vody a mouky a opět promíchejte. Tento postup opakujte i třetí a čtvrtý den. Poté je načase kvásek zkontrolovat čichem. Měl by mít intenzivní nakyslou, ale příjemnou vůni. Pokud se vám bude zdát, že to ještě není ono, nechejte jej ještě den stát. K hotovému kvásku přidejte lžičku mouky a vody, zavíčkujte ho proděravěným víčkem a uložte do lednice. Vytáhněte jej ve chvíli, kdy se rozhodnete péct. Upečte si třeba tračiní český chléb, jehož recept jsme psali zde.
Správná péče
Aby vám kvásek dlouho žil, musíte jej pravidelné hýčkat. Tedy po každém odebrání kvásku jej dokrmte a uložte do lednice. Ale nejčastější příčinou mrtvého kvásku je právě zanedbání péče ve chvílích, kdy zrovna nepečete. Je to totiž podobné jako s živým tvorem. Pokud jej nebudete krmit, zahyne. Někdo kvásek krmí jednou za tři dny, někdo za pět. To, že je kvásek hladový, poznáte podle toho, že se na jeho povrchu začne vytvářet tekutina. Pokud jste na kvásek pozapomněli a je vyhladovělý, vytáhněte jej z lednice a nechte ho asi tři hodiny stát v pokojové teplotě, aby se aktivoval. Pak odeberte část kvasu, aby vám zbyly zhruba dvě lžíce, a opatrně vmíchejte asi dvě lžíce mouky a dvě lžíce vody, sklenici zavíčkujte a přikrmený kvásek zase uložte do lednice.