Skladování dřeva má svá pravidla. Vyvarujte se zbytečných chyb

 Tipy a inspirace 
03. listopadu 2020 15:17 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad praskající oheň v krbu Depositphotos
Zima už klepe na dveře a ve většině domácností už se topí. Jestliže topíte dřevem, musíte myslet na zásoby štípaného dřeva. A především také na to, kam toto dřevo uložit.

Není nad vůni a zvuk hořícího dřeva. Ta domácí pohoda u krbu se opravdu nedá ničím jiným zaplatit. Jenomže jakékoliv dřevo použít do krbu také nelze. Především musí být dobře proschlé. A to může být problém. Pokud si jej nařežete sami nebo si jej necháte dovézt, zpravidla musíte rok až dva čekat, než perfektně proschne. A proto je potřeba jej také správně uskladnit

Nikdy ne na zem

Pamatujte si, že žádné dřevo nemá rádo, když leží na zemi. Jednak chytá vlhkost, ale také vám může začít plesnivět nebo se ho chytne houba. Pokud tedy nemáte k dispozici dřevník či kůlnu, podložte jej alespoň paletami, aby mohly jednotlivé špalky větrat. V žádném případě dřevo nepřekrývejte, jelikož vám bude mnohem déle schnout. Jakákoliv přikrývka totiž vytvoří bariéru, takže odpařená voda nemá kudy odejít. 

Co když zmokne

Neděste se, pokud vám dřevo čas od času zmokne. Dřevo totiž všeobecně vysychá dlouhé roky, takže občasný deštík jej rozhodně nepromění v čerstvé vlhké dřevo. Co se týká vody ve dřevě, existují dva druhy. A to voda volná, kdy se prakticky jedná o povrchovou vlhkost, a voda vázaná. Ta je v buněčných stěnách, tedy uvnitř dřeva. Po dešti se jedná pouze o vlhkost povrchovou, která rychle vyschne.

Pěkně do sucha

Vlhké dřevo nikdy nedávejte hned do dřevníku nebo jiného přístřešku. Počkejte, až proschne. Stejně tak dřevo nepatří do sklepa, pokud je vlhký. Správně by měla být polena uskladněna v dobře větraném místě, které je kryté stříškou. Stejně tak je můžete mít i podél stěny domu. Nezapomeňte dát na zem také paletu nebo rošt, aby dřevo větralo.

Správná zralost

Čerstvě pořezané dřevo do kamen nepatří. Uvnitř totiž zadržuje až 50 % vlhkosti. Místo příjemného ohýnku byste měli zakouřenou místnost, navíc spalováním mokrého dřeva vzniká spousta dehtu, který rychle zanáší komín. Ten nezapomeňte pravidelně kontrolovat a čistit. Zvládnete to i sami. Jak na to, jsme psali zde. Správné dřevo na topení by mělo mít 10-20 % vody. A k takovému stádiu se dostane zhruba po 2 letech vysychání. 

Malý test

Chcete mít jistotu, že dřevo je již vhodné do krbu nebo kamen? Zkuste si malý test. Vložte jedno poleno do igelitového pytle. Ten zavažte a nechejte jej takto přes noc. Druhý den zkontrolujte dřevo. Jsou-li na něm kapky, potřebuje ještě schnout. V opačném případě s ním šup do kamen. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008