Bydlet hezky a ve vlastním můžete i bez velkých dluhů. Stačí zvolit alternativní bydlení

 Tipy a inspirace 
28. října 2020 15:28 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Alternativní bydlení nemusí být drahé Depositphotos
Bydlet ve vlastním nemusí nutně znamenat jen pořízení klasického bytu nebo rodinného domu. Existují i jiné možnosti. A vyjdou vás na zlomek ceny.

Alternativní bydlení nadchne nejen dobrodruhy, kteří chtějí žít jinak, ale i ty, kdo se kvůli vlastní střeše nad hlavou nechtějí zadlužit do konce života.

Možností netradičního bydlení je hodně, stačí si vybrat. Některé z nich vám představíme. U všech typů jsou dvě varianty, mobilní a spojené se zemí. Rozdíl je celkem patrný, mobilní znamená, že máte bydlení na kolech nebo podstavci a je možné takový příbytek přemístit. U druhého typu se jedná o spojení se základovými patkami nebo pasy. Pokud si plánujete na alternativní bydlení vzít hypotéku, pak počítejte s
tím, že banka bude vyžadovat spojení se zemí.

Mobilheim

Mobilheim je jednou z nejlevnějších variant. Díky tomu, že jde v podstatě o obytné vozidlo, nemusíte mít pro jeho využívání žádné speciální povolení. Stačí pouze získat územní rozhodnutí nebo souhlas. Klasický mobilheim je možné využívat od jara do podzimu, v případě, že byste jej chtěli k trvalému bydlení, je potřeba jej zateplit. Dalším nákladem, se kterým je potřeba počítat u trvalého bydlení, je napojení na inženýrské
sítě.

Toto alternativní bydlení lze navrhnout i ve velmi prostorné variantě. A pokud mobilheim moderně vybavíte, může vám nabídnout opravdu vysokou míru pohodlí. Mobilheimy
mohou mít i 40 m2.

Freedomek

Jak definovat freedomek? Mobilní, přestože se s ním nedá cestovat, energicky nenáročný typ bydlení. Freedomek neboli modulový dům můžete mít k dispozici za 3 měsíce, a to za nízkou pořizovací cenu a také nízké provozní náklady. Před příjezdem freedomku je nutné srovnat terén, provést skrývku ornice a připravit podsyp – tedy podkladové lože z oblázků nebo jiného kameniva. Vhodné je také položení speciální fólie zamezující prorůstání plevele.

Základy na freedomek jsou závislé na tom, z kolika modulů se skládá. Pro jednomodulový freedomek je potřeba osm dvoumetrových zemních vrutů. Pro vícemodulový domek je lepší využít základové pasy. Jelikož se freedomek vyrábí kompletně v hale, tak po jeho ukotvení v terénu můžete po pár hodinách plnohodnotně bydlet.

Maringotka

Bydlení v maringotce vyžaduje kreativitu, abyste v omezeném prostoru dosáhli plnohodnotného bydlení. Výběr místa, kam chcete maringotku usadit, dobře promyslete. Maringotku nemůžete dát, kam vás napadne. Pokud si tedy myslíte, že ji umístíte na louce nebo v lese jen tak, mýlíte se, povolení úřadů se nevyhnete. Jinak tomu je v případě, že místo umístění je pozemek, na kterém již oficiálně stavba stojí. Cena maringotek je velmi různá a záleží na jejím stavu, velikosti či vybavení. Za novou, pěknou a zateplenou maringotku zaplatíte i přes 100 000 korun.

Při hledání maringotky narazíte na dvě varianty, dřevěnou nebo plechovou. U starých dřevěných maringotek je ve většině případů lepší celou konstrukci shodit a zanechat jen podvozek, jelikož většinou je dřevo zcela prohnilé. Jinak tomu je u plechových variant, ty bývají i po mnoha letech v dobrém stavu. Na převoz maringotky si domluvte podvalník, je to nejsnazší řešení, i když ne nejlevnější.

K usazení maringotky jsou ideální betonové patky, někdo ale využívá také betonové dlaždice či dřevěné špalky). Hydraulickým heverem pak maringotku posaďte do
roviny. Pokud neplánujete maringotku převážet, dbejte na to, aby se kola nedotýkala země, nebudou se tím ničit.

U renovace maringotky stejně jako u ostatních alternativných typů bydlení je nejdůležitější izolace a inženýrské sítě. O životě v maringotce jsme více psali zde.

Kontejnerové bydlení

Dům z lodního kontejneru je u nás i ve světě čím dál oblíbenější. Jeho cenová dostupnost láká řadu lidí, kteří přemýšlí o svém bydlení. Starší kontejner můžete pořídit cca za 30-50 tisíc korun. K přepravě budete potřebovat auto s rukou, stejně tak k usazení. Samozřejmě pro plnohodnotné bydlení budete kontejnerů potřebovat více. Jejich vzhled nemusí být jen nudná nudle, vytvořit můžete i originální dvoupatrové bydlení s prosklenými prvky, verandou a podobně.

Při přestavbě kontejneru k trvalému bydlení je důležité myslet na to, že kontejner je ocelový kvádr a ocel je výborný vodič tepla. Tedy při plánování je potřeba promyslet izolaci, a to i vzhledem k tomu, že kontejnery při špatném odizolování trpí na korozi. Vždy počítejte s výměnou podlahy, jelikož podlahy v kontejnerech byly natírány pesticidy. I u tohoto bydlení budete řešit napojení na inženýrské sítě. Jak je to u
kontejnerového bydlení se stavebním povolením? Obecně stavební povolení nebudete potřebovat, bude vám stačit ohláška.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47