Dýňová kytice potěší každého milovníka podzimu. Její výroba je navíc jednoduchá

 Tipy a inspirace 
10. října 2020 12:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Květina by neměla chybět na žádném stole Depositphotos
Dýně už opět začínají být vidět na každém kroku. Dýňová polévka, dlabání dýní, dýně různých velikostí, barev a tvarů zdobí nejeden vchod do domu. Pokud se i vy těšíte, až si něco dýňového přichystáte, máme pro vás tip! Vytvořte si letos květinové aranžmá v dýňové váze.

Ať chceme nebo ne, léto nás pomalu opouští a přichází podzim. A sním přichází i čas na výzdobu našich domů, bytů, zahrad a balkonů podzimními dekoracemi. Dýňovou kytici budou obdivovat všichni, kdo ji spatří. Je vhodná i jako dárek pro ty, kteří slaví svátky či narozeniny v tomto krásném období plném barev.

Co k výrobě potřebujete

  • dýni dle výběru – doporučujeme větší a kulatější (lépe stojí)
  • celofán
  • aranžovací floristickou hmotu
  • živé květiny dle výběru
  • nožík, nůžky, lžíci

Dlabání se nevyhnete

Ať už vyberete jakoukoliv dýni, budete ji muset před začátkem aranžování vydlabat. Odřízněte „víko“ a pusťte se do práce. Použít k tomu můžete speciální dlabátko na dýně, ale úplně bez problému si vystačíte s obyčejnou polévkovou lžící. Dlabejte tak dlouho, dokud nebude vnitřek dýně tvrdý a hladký. Vydlabaná semínka můžete omýt, osušit, vyskládat na pečicí papír, pokapat olejem, osolit a pomalu péct dozlatova.

Výrobní postup

Vydlabanou dýni zevnitř důkladně osušte ubrouskem a vyložte celofánem. Ten zastřihněte po obvodu vršku dýňové vázy. Dále si připravte aranžovací hmotu, kterou položte na vodní hladinu a nechte ji pozvolna nasáknout všechnu vodu, kterou pojme. Poté hmotu přizpůsobte tvaru vnitřku dýně a vložte ji opatrně dovnitř.

Popusťte uzdu fantazii

Teď už jen zapichujte do aranžovací hmoty jednotlivé květiny, které jste si vybrali v květinářství nebo natrhali na zahradě či jinde na procházce. Použít můžete klidně i větvičky stromů, šípky, hloh, prostě cokoliv, co vám padne do oka nebo co si spojujete s podzimem. Pokud použijete umělé květiny, můžete květinovou vázu odnést třeba i na hřbitov. Nesmrtelnou dýni ale vytvoříte i ze starého svetru.

Prodlužte její životnost

Největším nepřítelem vydlabaných dýní je teplo a plísně. Proto mnohem déle vydrží dýně venku než doma na stole. Abyste však prodloužili její životnost, můžete již vydlabanou dýni den předtím namočit na pár hodin do slabého roztoku vody a sava. Pak ji ale musíte nechat důkladně proschnout. Někteří aranžéři doporučují potřít dýni včetně všech řezných ran ještě vazelínou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve