I v paneláku lze dobře skladovat zeleninu či ovoce. Musíte jen znát ty správné triky

 Tipy a inspirace 
30. září 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá zelenina vyžaduje jiné podmínky skladování Depositphotos
Snad v každé domácnosti řeší, jak co nejlépe skladovat ovoce či zeleninu na zimu. Klíčem k úspěchu jsou vhodné podmínky. Jenže ne každý je má. Naštěstí lze ovoce a zeleninu skladovat i v paneláku. Chce to jen dodržet několik pravidel.

Nejlépe se ovoce či zelenina skladuje v hlubokém a tmavém sklepě s dobrým větracím systémem, který umožňuje přísun chladného venkovního vzduchu dovnitř. Jenže takovým prostorem disponuje málokdo. Je třeba se tomu přizpůsobit a naučit se skladovat raději menší množství a spíš krátkodobě. Jinak se vám zdánlivě výhodná koupě prodraží, protože většina zásob se zkazí a vy ji vyhodíte.

Problémem je teplota, vlhkost a větrání. I uchovávání v chladničce má své hranice. Navíc do ledničky lze dát jen takové druhy, které jsou vůči chladu odolné. A i tak se vždy držte pravidla, že co jde první dovnitř, musí první ven.

Co držet dál od lednice

Existuje mnoho druhů ovoce či zeleniny, které uložením do lednice zničíte rychleji, než si možná myslíte. Jde především o tropické ovoce jako ananas, banány, avokádo, mango, ale také zeleninu jako lilek, zelené fazole, okurky, dýně, papriky, rajčata nebo cukety. Nic z toho se nesmí skladovat při teplotách pod 10 ºC.

Dostatek prostoru je základ

Ať už budete zeleninu skladovat kdekoliv, pamatujte na to, že každý druh by měl mít dostatek svého prostoru. Různé druhy zeleniny by neměly ležet hned vedle sebe. Dobré není ani skladovat ovoce a zeleninu na stejném místě.

Jablka dejte na balkon

Jablka či hrušky, které mají vydržet, je například vhodné uchovávat na zastíněném balkoně, kde jsou vzhledem k trvalému proudění vzduchu odváděna vznikající stopová množství etylenu, takže dozrávání se neurychluje a uchová se pevná tkáň. Ovoce trhejte i se stopkou, vydrží pak déle. V bedně vyskládejte vždy jen jednu vrstvu a každý plod zabalte do papíru. Navrch bedničku přikryjte pytlem či polystyrenem a pokud budou hrozit větší mrazy, mějte připravenou deku, kterou přes přepravky s ovocem přehodíte.

Brambory do bedýnek a na uhlí

Brambory je nejlepší skladovat v dřevěných bedýnkách, a to ve vrstvě, která není vyšší než 80 cm. Na dno můžete nasypat i trochu dřevěného uhlí. Díky této vychytávce údajně zpomalíte tvorbu klíčků. Nenechávejte brambory na přímém světle, začal by se z nich totiž vyplavovat chlorofyl, který je odpovědný za zelenání brambor. Na přímém světle se také zvyšuje podíl nebezpečného solaninu. Ideálně je proto i v bedýnce dejte do nějaké staré skříňky, kterou umístíte na balkoně. A nezapomeňte je kontrolovat. Ulamujte pravidelně klíčky a vyhazujte plesnivějící kusy.

Pokud máte v paneláku i sklep, brambory můžete dát i do něj. Hrozí tu ale příliš suchý vzduch. Tento problém vyřešíte snadno tak, že kolem brambor položíte několik namokřených cihel, které budete průběžně vlhčit. Pokud nemáte po ruce cihly, dobře vám poslouží i nádoba s vodou.

Kořenové zelenině svědčí rašelina

Pro uskladnění kořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru, kedluben, křenu) je vhodná opět bedýnka, kterou dáte do sklepa či na balkon. Vysypte ji ale rašelinou promíchanou s pískem, mírně směs navlhčete a pak můžete „sázet“. Kořenové zelenině totiž dělá dobře, pokud je uskladněna ve své přirozené, tedy vertikální poloze. Do zeminy zapichujte zeleninu na střídačku špičkou a hlavou. Pak vše zasypejte pískem s rašelinou a můžete pokračovat v další vrstvě. Podstatné je, aby zemina byla skutečně jen vlhká, ani suchá, ale ani vyloženě mokrá.

Cibule je nenáročná

Cibule je obecně nenáročná a lze ji mít v panelákovém sklepě i na balkoně. Stačí ji dát do prodyšných bedýnek a bez větší péče vydrží opravdu dlouho. I tak se ale vyplatí čas od času cibuli zkontrolovat a shnilé kusy neprodleně vyhodit.

Česneku suchý vzduch nesvědčí

S česnekem je to podstatně horší, protože v suchém panelákovém vzduchu má tendenci rychle vysychat. I tak existuje alternativní řešení. Vložte třeba česnek stonky do sklenice od okurek paličkami nahoru. Vytvoříte jakousi česnekovou kytici. Tu pak skladujte v temnu. Můžete si ale například připravit i česnekovou pastu. Někomu se zase pro změnu osvědčilo vyloupat do sklenice jednotlivé stroužky česneku a vše pak nechat zmrazit.

Brukvovitou zeleninu dejte do vody

Brokolici, květák, kedluben, zelí, celer nebo kapustu lze naopak skladovat při velmi nízkých teplotách – od nuly po minus čtyři stupně Celsia. Potřebují však vysokou vlhkost nad 90 %. Využujte k jejich uskladnění hydroponii – jednoduše tuto zeleninu ponořte kořeny do vody, vydrží déle. O největších chybách při konzumaci brokolice jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47