Mouchy jsou otravné a navíc přenášejí nemoci. Zatočte s nimi, máme několik tipů

 Tipy a inspirace 
06. září 2020 14:13 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Depositphotos Nastražte na mouchy past z octa
Když vám mouchy vletí do bytu či vás navštíví na terase, nedají vám pokoj. Poletují většinou okolo jídla a pití. Sedají si na vás a nepříjemně bzučí. Kvůli nim si nemůžete užít svoji domácí pohodu. Máme pro vás několik tipů, jak s nimi zatočit.

Mouchy roznášejí stovky bakterií. Přenášejí je skrze drobné chloupky, které vyrůstají na celém jejich těle. Stačí, aby se vašeho jídla dotkly a už ho mohou kontaminovat. Navíc do něj mohou naklást svá vajíčka a pokálet ho. Mouchy mohou šířit i vážnější choroby, řadí se do nich anthrax, úplavice či tuberkulóza. Jde nepochybně o méně častý jev, ale nikdy nevíte, zda nebudete ten ojedinělý případ právě vy. Raději se much rychle zbavte.

Ukliďte vše, co by mohlo mouchy lákat

Základem je, abyste k sobě mouchy zbytečně nelákali. Poté, co se najíte, odkliďte veškeré zbytky jídla i prázdné talíře. Pokud máte přeplněný koš, vyhoďte ho. Neměli byste doma ani na zahradě nechávat nic, co by je zase mohlo přilákat, jinak se jich patrně nikdy nezbavíte.

Vytvořte aromatické odpuzovače

Mouchy nesnášejí aromatické vůně bylinek. Můžete si koupit nebo ušít menší látkové pytlíčky a do nich nasypejte sušené bylinky. Mouchy odpudíte zejména hřebíčkem, mátou, eukalyptem či levandulí. Sáčků s bylinkami si vytvořte více a rozvěste je na místa, kde vás mouchy vždy nejvíce obtěžují. Sušené bylinky otravný hmyz odpudí a ještě vám krásně provoní domov. Za několik týdnů však vůně vyčpí, takže bude potřeba, abyste do pytlíčků nasypali nové bylinky.

Nachystejte past z octa

Aromatické bylinky sice některé mouchy odpudí, ale nemusí to platit pro všechny. Některé se k vám stejně mohou dostat. Proto je potřeba na ně nastražit past. Nachystejte si sklenici nebo uříznutou PET láhev. Nalijte do ní trochu nezředěného octa. Mouchy do něj vletí a utopí se. Nastražte takových pastí několik, aby neměly šanci je minout. Za několik dní past obnovte.

Zničte mouchy lakem na vlasy

Pokud je nějaká moucha mazaná a nechytila se do vašich pastí, můžete ji zničit okamžitě. Vezměte si lak na vlasy a postříkejte ji. Slepí se jí křídla a už vám neunikne. Nebude moct vzlétnout, takže ji můžete smést a vyhodit. Slepit mouše křídla lakem je poměrně surové, ale když vás bude už hodně štvát, pochopitelně tuto metodu budete chtít využít. Přečtěte si o tom, jak z domu vyhnat sršeň.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008