Sršeň je mírumilovná. Pokud vám vlétla do domu, nezabíjejte ji, ale šetrně vyžeňte

 Tipy a inspirace 
25. srpna 2020 12:39 / Eva Vogelová
  26
📷
4 fotografie v galerii
Sršeň na vás nezaútočí, pokud k tomu nemá důvod  Depositphotos
Sršeň obecná spoustu lidí děsí, protože je větší než včely a vosy. Navíc velmi silně bzučí. Celkově budí respekt, proto najít sršeň v domácnosti není žádná radost. Pochopitelně se bojíte, aby neublížila vám či dalším členům rodiny. Jak ji vyhnat, aniž byste ji museli zabít?

Málokdo se nebojí píchnutí od sršně, její stavba těla se poměrně dost podobá vosám. Na rozdíl od nich je však dlouhá 20–35 mm. Sršeň má sice velké žihadlo, ale obsahuje mnohem menší množství jedu než včelí. Na rozdíl od ostatního hmyzu však dokáží vystříknout jed až do vzdálenosti 40 cm. Pokud se vám dostane do očí, funguje podobě jako slzný plyn.

Sršeň není nebezpečná

Sršeň na člověka nezaútočí, pokud nemá skutečný důvod. Ve skutečnosti jde o poměrně mírumilovného tvora, kterého by byla škoda nemilosrdně zabít. V blízkosti sršně opravdu panikařit nemusíte. Když ji ničím neohrozíte, nenapadne vás. Nemáchejte zbytečně rukama a neútočte na ni.

Možná vás zmerčí a přiletí za vámi. Když však zachováte klid, zjistí, že nejste potrava a zase od vás odletí. Sršeň je rozhodně méně otravná než vosa. Pochopitelně se s ní doma ani tak nebudete cítit komfortně, proto ji budete chtít vyhnat. Můžete to však provést šetrně.

Vylákejte sršeň ven pomocí ovoce

Sršeň můžete vylákat ven, aniž byste se k ní museli přibližovat. Sršně do domu většinou přilétají omylem a následně hledají cestu ven. Můžete jim tento úkol ulehčit. Živí se sladkou šťávou z ovoce či mízou stromů. Otevřete doširoka okno a položte na něj zralé ovoce. Sršeň si ho najde. Následně vyletí ven a nikomu se nic nestane.

Chyťte sršeň do krabičky

Pokud jste odvážní, můžete sršeň chytit do krabičky. Počkejte, až si někam sedne, vezměte si větší krabičku a dejte ji na sršeň. Následně si připravte tvrdý papír, který pod krabičku velmi pomalu vsunete. Krabičku či jakoukoliv nádobu s tvrdým papírem opatrně zvedněte a sršeň vypusťte na svobodu.

Sršeň vylákejte ven světlem

Sršeň reaguje na světlo. Přilétá k němu podobně jako ostatní hmyz. Pokud je večer, můžete světlo využít k odlákání sršně ven z místnosti. Zhasněte v pokoji, kde se sršeň nachází, a rozsviťte ve vedlejším pokoji. Zároveň tam otevřete okno dokořán a sršeň tudy za chvíli sama vyletí ven. Dále čtěte: Zlikvidujte komáry dříve, než se vylíhnou. Stačí vám k tomu jednoduchá metoda.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod