Péče o pokojové rostliny v horkém počasí má svá pravidla

 Tipy a inspirace 
20. srpna 2020 18:32 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slunce a horko jsou zabijáky pokojových rostlin Depositphotos
Nejsme ani zdaleka jediní, kdo špatně zvládá velká horka posledních dní. Jak jste si už možná všimli, vaše pokojové rostliny také pociťují účinky intenzivního tepla a jasného slunečního světla, které jim může poškodit listy i stonky, anebo je úplně zahubit.

V horkém počasí je tak našim pokojovým rostlinám třeba věnovat ještě větší péči než obvykle. A protože nás do konce léta čeká ještě několik opravdu teplých dní, odbornice na pěstování pokojových rostlin poradila, jak o ně v takovém počasí správně pečovat.

Zalévání

Možná si říkáte, že přeci už dávno víte, jak máte svoje pokojové květiny zalévat. Ale i ony, stejně jako my lidé, potřebují v horkém počasí vyšší příjem vody.

"Vaše rostliny potřebují v létě více vody, zejména pak samozřejmě v horkém počasí," vysvětluje Meg Spink. "Listy rostlin mají větší žízeň a vyšší teploty jsou příčinou, proč půda v květináčích vysychá rychleji."

Přesto právě v létě necháváme doma naše pokojové květiny často jen v rychlopéči našich sousedů a známých, když odjíždíme na dovolené. Přitom právě v tomto období by se měly květiny zalévat častěji, než je tomu jindy během roku. Ovšem nesmíme je samozřejmě přelít, aby se neutopily v mokré půdě. Proto je důležité květiny prakticky denně kontrolovat.

Přímé sluneční světlo

Ačkoli rostliny světlo ke svému přežití potřebují, jejich pobyt na přímém slunečním světle, a ještě k tomu v horku, není vůbec dobrý nápad. Mnohé rostliny a květiny jsou na ostré slunce velmi citlivé a sluneční paprsky jim mohou nenávratně poničit listy.

"Slunce je v tomto ročním období velmi silné," vysvětluje Spink. "Přesuňte citlivější rostliny od oken, aby ostré sluneční paprsky rostliny neničily."

Rosení

Pokud máte doma tropické rostliny, je nutné je pravidelně a celé ovlažovat vodou. Rosení zejména po ránu je pro ně velmi důležité.

"Tropické rostliny milují vysokou vlhkost," vysvětluje Spink. "Rozprašovačem tedy jejich listy oroste ideálně ráno, aby rostliny měly podmínky, které potřebují." Naopak suchý vzduch takovým rostlinám absolutně neprospívá.

K rosení květin použijte mírně vlažnou vodu a poprašte jí kompletně celou rostlinu. Květiny, které vyžadují rosení, ale nevystavujte přímému slunečnímu záření, avšak to platí v letním období prakticky pro všechny pokojové rostliny. Dále čtěte: Sprchový závěs je plný bakterií. Je potřeba ho pravidelně a správně čistit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod