Praní černého prádla. Dodržujte několik pravidel a zkuste ocet

 Tipy a inspirace 
03. srpna 2020 10:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud dodržíte několik zásad, černé oblečení vám hned tak nevybledne Depositphotos
Černá barva je elegantní, hodí se ke všem příležitostem a navíc opticky zeštíhluje. Jenomže aby černé oblečení zůstalo skutečně černé, je potřeba dodržovat několik pravidel. Ne jenom mít speciální prostředek na tmavé prádlo.

Asi každý z nás má doma nejeden černý kousek oblečení. Bohužel, stejně jako bílé, tak i to černé po čase bledne a ztrácí svůj původní odstín. Existují určité tipy, kterými lze barevný odstín co nejvíce prodloužit. Představíme vám je.

Správné třídění

V první řadě je potřeba ještě před tím, než jej dáte do pračky, pořádně vytřídit. To znamená, že černé prádlo prát pouze zase jenom s černým. Materiály, které vyžadují speciální údržbu, prát zvlášť. Proto dobře čtěte štítky. Je také dobré neprat tmavé oděvy poté, co jste v pračce měli například ručníky nebo jiné věci, které rády pouští chloupky.

Otočte a nepřeplňujte

Tmavé prádlo vždy nejprve otočte naruby a teprve poté je dejte do bubnu. Pračku nikdy nepřeplňujte. Třením se narušuje povrch vláken látky, a tak dochází k rychlejšímu blednutí z té strany prádla, která je více vystavena kontaktu s ostatními kusy. Optimální množství prádla je takové, aby se vám do bubnu vešla do prázdného prostoru dlaň na výšku.

Na univerzál zapomeňte

Na černé prádlo v žádném případě nepoužívejte univerzální prací prášky, ani ty určené na bílé prádlo. Obsahují totiž speciální složky, které bělí prádlo, takže to černé by vám velice rychle vybledlo. Používejte raději vždy prací gely určené přímo ne černé prádlo. Klasický prací prášek se totiž nemusí dokonale rozpusit, takže vám potom na oblečení může vytvořit nevzhledné mapy.

Zkuste ocet

Pokud chcete ještě zvýšit účinnost pracích gelů, zkuste přidat do vody 2-3 lžíce klasického octa. Ten totiž dokáže tmavou barvu zafixovat. A ta pak díky tomu také nešedne. Kde ještě všude vám v domácnosti může pomoci ocet, jsme psali zde.

Nesušte na sluníčku 

Pro praní černého prádla volte raději delší časový program. Důvod je prostý. Na černém totiž nebývají vidět skvrny a zašpinění, takže ho obvykle déle i nosíme. Co se týče sušení, slunce sice dělá dobrou službu bílému prádlu, černému naopak škodí. Sluneční záření má silné bělicí účinky a černé prádlo ničí. Zároveň doporučujeme prádlo sušit naruby, aby lícová strana nepodléhala tolik opotřebení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47