Malování sprejováním nebo válečkem. Jaký je nejlepší způsob

 Tipy a inspirace 
18. července 2020 10:15 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Která metoda malování je lepší? Depositphotos
Ve světě malování domácího interiéru vládne jednoznačně válečková metoda. Ale je tu ještě jeden způsob, jak lze poměrně snadno vymalovat byt či dům svépomocí.

Válečkem je to skutečně snadné. Stačí připravit zdi, vymalovat, nechat zaschnout, znovu vymalovat a nechat zaschnout znovu a máte hotovo. Alternativní metoda malby pomocí spreje zabere mnohem méně času. Její nevýhodou ale je, že většina z nás nemá ani tušení, jak se to vlastně dělá. 

Potřebné vybavení

Chcete-li malovat zdi, budete potřebovat válečky, teleskopickou tyč, zásobník na barvu, a malířskou pásku na místa, která malovat nechcete. Pro sprejování budete potřebovat dražší sprejovací stroj, malířskou pásku, a také obličejovou masku.

Náročnost obou metod

Váleček je vhodný pro začátečníky, takže není třeba žádných předchozích zkušeností. Pokud jde o sprejování, musíte se nejprve naučit, jak používat sprejovací stroj bezpečně a efektivně, což může být časově náročné.

Počet vrstev

S válečkem musíte natřít stěny dvěma nátěry. Naopak při použití sprejovací metody obvykle druhá vrstva není potřeba. Ale i zde se může stát, že některá místa budete muset sprejovat dvakrát.

Časová náročnost

Malování válečkem je rozhodně mnohem náročnější na čas. Vymalování celého bytu vám pravděpodobně zabere dva dny. Ovšem jakmile se naučíte se sprejovacím strojem, bude vám vše trvat jen několik hodin.

U čištění malovacích potřeb a nástrojů je to ale obráceně. Váleček totiž pravděpodobně po dokončení prací vyhodíte, zatímco u sprejovacího stroje je čištění náročnější a samotnou stříkačku je třeba čistit průběžně.

Který z uvedených způsobů malování domácnosti je pro vás ten nejvhodnější, musíte rozhodnout sami. Je jasné, že sprejovací metoda při troše zručnosti ušetří spoustu času i fyzické námahy. Je ale potřeba si na tento způsob malování nejprve přivyknout, než se pustíte do malování naostro. Dále čtěte: Dlouhé závěsy pozvednou váš interiér. Co sluší velkým oknům a co vysokým stropům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008