Zavařovat jde i bez speciálního hrnce. Stačí vám k tomu jen trouba

 Tipy a inspirace 
04. července 2020 09:35 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Zavařování v troubě je lehčí než v hrnci Depositphotos
Za moderní zavařovací hrnec člověk zaplatí nejméně 1 500 korun, stojí ale i přes čtyři tisíce. Pokud se vám do tohoto nádobí nechce investovat, ale na druhou stranu se nechcete vzdát zavařování, naučte se zavařovat ve vaší troubě.

Velkou výhodou zavařování v troubě je, že je jednodušší než v hrnci a horké vodě. Ušetří vám také docela dost času. Má to ale svá pravidla, která je třeba dodržet.

Hlavní zásady

  • Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě.
  • Postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. Ideální je pořídit si sklenice se šroubovacími víčky, anebo sklenice, které jsou úplně nové.
  • Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích.
  • Sklenice se nesmějí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmějí dotýkat okraje plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání bylo rovnoměrné.
  • Je vhodnější použít hlubší plech, který se zalije horkou vodou do výšky přibližně dvou centimetrů.
  • V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu je vhodné zavařovat kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě. 

Režim horký vzduch s ventilátorem

Zavařování v horkovzdušné troubě je třeba přizpůsobit potravinám, které se chystáte zavařovat. Každá totiž vyžaduje trochu jinou teplotu i dobu sterilizace.

Okurky

  • Předehřev: ne.
  • Zavařování: 150 °C po dobu 40-45 minut.
  • Ve vypnuté troubě ponechejte ještě 30 minut.
  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody.

Ovoce (třešně, meruňky apod.)

  • Předehřev: ne.
  • Zavařování: 150 °C po dobu 30-35 minut.
  • Ve vypnuté troubě ponechejte ještě 30 minut.
  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody.

Maso (uzené, vepřové apod.)

  • Předehřev: ne.
  • Zavařování: 95 °C po dobu 60-75 minut.
  • Po ukončení zavařování sklenice vyjměte, otočte dnem nahoru, položte na utěrku a nechejte zvolna vychladnout.

Houby

Předehřev: ne.
Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 minut u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 minut u větších sklenic (6 ks na plech).
Na dno plechu dejte starou plenu nebo utěrku a zalijte horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládejte skleničky a zavařujte (lze použít jen skleničky s víčky na závit).

Režim horní a dolní topné těleso

Postup zavařování v klasické elektrické nebo plynové troubě se od horkovzdušné liší jen v nastavení teploty a době sterilizace.

Okurky

  • Předehřev: ne
  • Zavařování 170 °C po dobu 60 minut.
  • Ve vypnuté troubě ponechejte ještě 30 minut.
  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody.

Ovoce (třešně, meruňky apod.)

  • Předehřev: ne.
  • Zavařování: 170 °C po dobu 45-50 minut.
  • Ve vypnuté troubě ponechejte ještě 30 minut.
  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody.

Maso (uzené, vepřové apod.)

  • Předehřev: ano, na 95-100 °C.
  • Zavařování: 95 °C po dobu 60-75 minut.
  • Po ukončení zavařování sklenice vyjměte, otočte dnem nahoru, položte na utěrku a nechejte zvolna vychladnout.

Houby

  • Předehřev: ano, na 95-100 °C.
  • Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 minut u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 minut u větších sklenic (6 ks na plech).
  • Na dno plechu dejte starou plenu nebo utěrku a zalijte horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládejte skleničky a zavařujte (lze použít jen skleničky s víčky na závit).

Pečená marmeláda

Příprava marmelády v horkovzdušné troubě je tak snadná, že ji zvládne snad úplně každý.

Ingredience

  • 2 kg ovoce (bez stopek, pecek), např. třešně, jahody, rybíz, meruňky, broskve, ostružiny, maliny, angrešt
  • 500 g cukru krupice
  • 1 lžíce octa
  • 4 lžíce rumu
  • přísady, kterými chcete marmeládu ochutit - čokoláda, bylinky, vanilka, alkohol apod.

Postup

Ovoce zbavte pecek a stopek, omyjte a osušte. Dejte do pekáčku a zalijte octem. Troubu zapněte na 220 °C. Až je předehřátá, vložte do ní pekáč s ovocem. Pečte 20 minut. Vyndejte ven z trouby, přisypejte polovinu cukru a pečte dalších 15 minut. Nemíchejte. Znova vyndejte z trouby, přidejte zbylý cukr, vybrané přísady a opět nemíchejte. Pečte dalších 10 minut.

Pekáč vyndejte z trouby, přidejte rum a promíchejte. Vřelou marmeládu naplňte do sklenic, které jsou čisté a suché. Pořádně zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechejte úplně vychladnout.

Troubu nastavte cca na 250 °C a na dno plechu dejte starou utěrku. Zalijte ji horkou vodou zhruba do výšky 2-3 cm, vyskládejte na plech malé skleničky již naplněné džemem a zavařujte je 8 minut se zapnutým horkým vzduchem. Velké zavařovací sklenice nechte v troubě déle, přibližně 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby dolévejte horkou vodu. Všechny zavařeniny pak nechte do druhého dne vychladit dnem vzhůru. Pokud přeci jen dáte přednost zavařování ve speciálním hrnci, přečtěte si náš článek o tom, jak hrnec vybrat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47