Lustr je korunou vašeho bydlení. Vyberte vhodný do každého pokoje

 Tipy a inspirace 
15. června 2020 09:13 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Perfektně zvolený lustr do moderního interiéru Depositphotos
Toužíte po modernizaci vašeho bytu? Už jste vyměnili sedačku a nábytek, ale stále tomu něco chybí? A nezapomněli jste na lustr? Poradíme vám, co právě letí a jak váš byt nebo dům zatraktivnit. Lustr je totiž korunou každého pokoje.

Bez kvalitního osvětlení se ve svém interiéru neobejdete. A to ať žijete v domě nebo v bytě. Naprostým základem je takzvané centrální světlo. Tedy lustry. Jedná se o nezbytnost, která by měla být součástí každé místnosti. Naprostou samozřejmostí by měly být lustry do obýváku, které kompletně prosvětlí tuto místnost.

Jaké jsou dnes v módě?

Prakticky vymizely dobové lustry větších rozměrů a zdobnosti známé ze zámeckých hal, dvoran, salonů a jídelen, neboť nebyly vhodné pro další užití v místnostech malých rozměrů.

V současné době si oblibu získávají lustry závěsné z různých materiálů, různých tvarů, zejména oválu nebo kruhu, ale také lustry čiré, ze satinovaného skla či moderního skla opálového. Stále více trendy jsou ale i moderní materiály, jako jsou skla akrylová či stylové textilie, které dodají interiéru vřelý nádech. Barva lustru nemusí přímo ladit s barvou nábytku či sedačky. Někdy naopak jeho kontrastní pojetí na něj upozorní a váš obývák zatraktivní. Naprostým hitem jsou lustry umístěné v podlaze, ale ty se hodí do moderních interiérů větších rozměrů.

Žárovky dnes většina lidí volí typu LED. Jednak šetří elektřinu, jednak je jejich bílé světlo pro většinu lidí příjemnější.

Každý pokoj vašeho bytu nebo domu má však jiný význam. Proto volíme lustry i podle toho, do které místnosti je umisťujeme.

Obývací pokoj

Obývací pokoj je společně s kuchyní nejpoužívanější místností v domácnosti. Schází se tu celá rodina, sleduje se tu televize, vodí se sem návštěvy. A to všechno jsou důvody, proč volit výraznější lustr, který bude zapadat svým stylem k ostatnímu zařízení interiéru. Je jednou z mála místností, u které si můžete dovolit volit extravagantnější, výraznější nebo zkrátka jenom větší lustr, který upoutá pozornost. Nebojte se tedy trochu odvázat a vybrat takový lustr, který bude umět oslnit svou elegancí a stylem.

Nezapomínejte ani na vhodnou kombinaci lustru a ostatních doplňkových svítidel v místnosti. Jejich spojením lze snadno dosáhnout příjemného osvětlení a navození atmosféry v celé místnosti. Lustr je klíčovou součástí obývacích pokojů - dokáže oživit každý interiér a vytvořit příjemné a velmi útulné prostředí. Osvětlení vybíráme tak, aby vyhovovalo všem členům domácnosti, a aby působilo vlídně a pohodově na vás i návštěvy, které u vás doma přivítáte.

Kuchyně

Kuchyně, obzvlášť pokud je propojená s jídelnou, je asi druhou nejvíce využívanou společenskou místností v domácnosti. I zde může být osvětlení trochu výraznější, než je obvyklé, ale nenechte se příliš unést. Lustry do kuchyně mají už svůj zajetý status, který jen tak snadno nepřepíšete. Kromě menších lustrů s jednou žárovkou, jsou tradičně zvoleným dekorativním obalem pro žárovky visící nad kuchyňským stolem tři závěsná svítidla.

Platí tu stejné pravidlo jako pro lustr do obývacího pokoje – pokud je světlo umístěné nad stolem, můžete si dovolit volnější vybírání, pokud je ale světlo v místnosti a vy pod ním budete neustále chodit, potom by mělo držet více u stropu.

Ložnice

Ložnice je váš osobní prostor. Neřešíte zde žádné záležitosti s rodinou a hlavně do ložnice nezvete návštěvu. Jednoduše řečeno, váš lustr v ložnici nikdo neuvidí. Nemusíte si tedy lámat hlavu s jeho vzhledem. Samozřejmě si nepověsíte žárovku ke stropu, ale lustr v ložnici nemusí být zas až tak honosný nebo designový. Nejoblíbenější lustry do ložnice jsou velké závěsné koule, které splní svůj účel a vypadají zajímavě. Zde je ale vhodné doplnit centrální světlo svítidly a lampami menších rozměrů blízko postele.

Chodba nebo hala

Charakter haly, chodby nebo předsíně je čistě účelový. Jedná se o místnost, která je nutná z hlediska praktického – odkládají se tu věci, je spojovacím článkem mezi ostatními místnostmi. Neustále tudy sice procházíte, ale ani jedna z těchto místností není míněná jako místo, kde byste se zbytečně dlouho zdržovali. A stejně tak byste se měli řídit i při výběru osvětlení do těchto prostor. Na strop v chodbě, komoře nebo hale se jenom těžko někdo podívá. Je důležité, abyste viděli na zavazování tkaniček a měli jistotu, že si berete správnou bundu, ale to je asi tak všechno. Lustry do chodby nebo haly jsou lepší menší a těsně u stropu. Hlavním faktorem při výběru by mělo být, aby lustry vydávaly dost světla.

Koupelna

Ani s lustrem do koupelny byste se neměli moc trápit. Budete mít navíc omezený výběr na ty lustry, které mohou být do vlhkého prostředí. I velmi jednoduché lustry mohou v koupelně udělat mnoho parády. Do koupelny se hodí prosté „bonbony“ umístěné přímo na stropě, které nezaberou žádné místo, neomezují v pohybu po místnosti a přitom dodají spousty světla. Taková světla jsou speciálně konstruovaná tak, aby se pevně uzavřela a nedostala se do nich voda a nedošlo ke zkratu nebo podobným věcem. Lustr do koupelny je naprostou nezbytností, zde nad holou žárovkou neuvažujte ani náhodou – nejde zde o stylovost nebo dekoraci, ale o vaše bezpečí, neboť samotná žárovka, na kterou působí vlhké prostředí koupelny, může udělat nějakou škodu. Jednoduchý lustr do koupelny vás před takovým rizikem ochrání.

Dětský pokoj

Dětský pokoj slouží především vašim dětem, které si zde zejména v mladším věku hrají, někdy možná až příliš divoce. Proto volte lustry finančně nenáročné, aby vás nepřekvapila nějaká nehoda s rozbitým lustrem. Vhodné jsou koule zavěšené vysoko u stropu, aby měly děti dostatečný prostor ke hrám. Rozhodně nepořizujte lustry skleněné, zvolte jiný materiál, který při ráně míčem příliš neublíží.

Lustry obecně pomohou dotvořit celkovou atmosféru a vzhled vašeho bydlení. Moderní lustr by měl být samozřejmostí v nových interiérech, zatímco v těch s nádechem historie by měl mít místo designový lustr, který svým vzhledem odkazuje právě na minulost. Kromě celkového provedení nezapomínejte ani na různou variabilitu v oblasti barev.

Lustry volte s rozmyslem, protože jejich úkolem je svojí výstředností a výjimečností zajímavě zkrášlit interiér. Díky jejich nevšednímu designu dodají obyčejné místnosti svou neobvyklostí okouzlující atraktivitu. Zároveň také dodají místnosti zvláštní vkus a eleganci. Pokud máte dostatek trpělivosti, kreativity a času, můžete si designový lustr vyrobit i doma

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve