Gril vyčistíte snadno. Stačí použít kávu nebo sodu

 Tipy a inspirace 
13. června 2020 12:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od mastného roštu hrozí nebezpečí vznícení Depositphotos
Grilování miluje asi každý. Ale to, co už je méně oblíbené, je následný úklid a čištění mastných roštů. S našimi radami to však zvládnete velmi hravě.

Dogrilovali jste, sedíte, povídáte si. Nádobí přeci počká. Je to pochopitelné. Nikdo přeci nechce rušit tu pohodu uklízením a drhnutím mastného a špinavého roštu. Možná si říkáte, že je to totální nesmysl čistit něco, co bude při dalším použití ve stejném stavu. Ano, to máte pravdu. Ale...

Nebezpečí úrazu

Pokud stále nevidíte důvod, proč gril čistit, představíme vám jich hned několik. Tak například věděli jste, že mastný rošt je vlastné skryté nebezpečí? Tedy v případě, že vlastníte gril na uhlí. Od něj totiž hrozí náhodné vzplanutí vyšších plamenů. Mastnota a špína na roštu hladové plameny jen lákají. A další důvod je zdravotní. Oheň sice vypálí různé bakterie, které se na připálenině usadí, ale co ty karcinogeny? Připečené částice na roštu nejsou právě zdrojem vitaminů. Proto byste měli rošt pravidelně čistit.

Ještě za tepla

Asi se vám to teď nebude moc líbit, ale gril se nejlépe a nejefektivněji čistí ve chvíli, kdy je ještě teplý. Zbytky jídel půjdou takto odstranit mnohem snadněji než za studena. Plynový nebo elektrický gril stačí rozpálit naplno, počkat asi patnáct minut než přestane vycházet kouř a pak už stačí jenom odstranit popel a máte hotovo. U grilů, které mají misku na zachytávání tuku, musíte tuto část pravidelně čistit, aby nedocházelo k přepalování. 

Žádná drátěnka

Samozřejmě je důležité, čím rošty čistíte. Pokud jste si na to vzali drátěnku nebo kovový kartáč, dost tím tímto spotřebiči ubližujete. Na špínu si kupte speciální kartáč. Na trhu se dají sehnat kartáče z různých materiálů, tvarů i velikostí. Určitě je vhodné si koupit alespoň dva různé typy - širší a užší. Tím prvním vyčistíte hravě větší plochy, užším se zase snáz dostanete do mezer.

Chemicky i přírodně

Na čištění si můžete vzít také různé pomocníky. Rozhodně nekupujte ty nejlevnější. Sice se nejedná o právě k přírodě šetrný čisticí prostředek, ale váš problém hravě vyřeší. Dáváte-li přednost spíše ekologickým prostředkům, vytvořte si speciální pastu z mýdla a jedlé sody. Tu naberte na houbičku či kartáček a gril postupně odmašťujte. Nakonec umyjte vodou. Údajně také skvěle působí obyčejná káva. Tu přelejte mřížku a nechte chvíli působit. Pak gril vyčistěte. Zbyla-li vám z kávy sedlina, i tu můžete dál použít. Na co vše jsme psali zde.

Zkuste to s tácky

Pokud chcete předejít vzniklým nečistotám nebo předem víte, že nebudete mít čas na úklid, využijte speciální grilovací tácky. Dobrým pomocníkem jsou také speciální spreje, které dokáží předejít přichycování pokrmů ke grilovacímu roštu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod