Grilujte zdravě na kameni. Hodí se pro všechny druhy grilu a můžete na něm opékat jakékoliv maso

 Tipy a inspirace 
24. června 2020 11:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kameny jsou vhodné pro všechny typy grilů Depositphotos
Pokud máte rádi grilováni a hledáte zdravější způsob, pak to zkuste pomocí kamene. Grilování na kamenech totiž brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se během opékání na klasickém roštu uvolňují.

Není nad voňavý, šťavnatý kousek ugrilovaného masa. Grilování je prostě úžasná letní záležitost, bohužel už ne tak zcela zdravá. Karcinogenní látky nejen vdechujete skrz kouř, ale i polykáte spolu s jídlem. Tomu všemu se můžete vyhnout, pokud použijete grilovací kámen. Podle čeho si vybrat?

Univerzální použití

Na kameni můžete opékat jakékoliv maso. Je jedno, zda je v celku, na plátky nebo mleté, včetně ryb. Kromě toho je vhodný také na zeleninu, ovoce nebo pečivo. Navíc toto jídlo můžete připravovat zcela bez tuku. 

Žulový nebo lávový

Grilovací kameny bývají přírodního původu, které se pouze opracují do nějakého tvaru a vyleští se. Nic víc, žádné chemie. K nejběžnějším druhům grilovacích kamenů patří žulový a lávový kámen. Liší se nejen cenou, ale i svou odolností vůči vysokým teplotám. Dražší variantou je lávový kámen, kerý je oproti žulovému zase odolnější. Žulový kámen je sice levnější, ale na druhou stranu mnohem více náchylnější k tvorbě drobných prasklinek a k puknutí.

Ideální pro všechny grily

Grilovací kámen se hodí pro všechny druhy grilu, ať už na dřevěné uhlí, plyn nebo elektrický. Stačí jej umístit na rošt a začít s přípravou vašeho jídla, které je mnohem zdravější. Kámen totiž zamezí odkapávání mastnoty do rozžhaveného uhlí a tím sníží riziko vzniku škodlivých látek, které mají prokazatelně rakovinotvorné účinky. Maso na něm se nespálí, naopak rovnoměrně propeče a přitom si zachová svou šťavnatost. Jediné, co musíte udělat, kámen pořádně zahřát, aby maso, které na něj položíte, zasyčelo. 

Snadné čištění

Obrovskou předností grilovacích kamenů je jejich následní čištění. Jednoduše veškeré připáleniny po vychladnutí škrabkou odstraňte a kámen utřete vlhkým hadrem nebo ubrouskem. Znečištěný gril můžete znovu rozpálit a usazené zbytky jídla vypálit žárem. Další tipy, jak vyčistit gril bez chemie. jsme psali zde.

Pozor na teploty 

Kámen je prakticky nezničitelný. Poškodit jej můžete buď špatnou manipulací nebo teplotním šokem, kvůli němuž vám mohou prasknout. Nikdy, ale opravdu nikdy proto rozžhavený kámen nepolévejte studenou vodou. Nechte ho vychladnout volně na vzduchu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47