Nahoře rajčata, v zemi brambory aneb vypěstujte si TomTato

 Tipy a inspirace 
08. března 2020 12:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinu TomTato můžete pěstovat na balkoně i zahradě Internet
Nahoře rajčata, v zemi brambory. Ještě jste neslyšeli o novince jménem potatom? Tuto rostlinu, z níž získáte rajčata i brambory, si můžete vypěstovat také doma.

Není to báječné? Na zahradě máte zasazenou jednu rostlinu, z níž získáte dvě různé plodiny. Přesně takto to mysleli i britští šlechtitelé, kterým se nakonec podařilo zkřížit dvě plodiny. Rajče a bramboru. Výsledkem je potatom nebo TomTato. Tuto rostlinu lze v posledních letech sehnat už i v našich zahradnictvích. Její pěstování není až tak náročné, můžete ji mít na zahradě, ale také na balkoně či terase. 

Deset let práce

O křížení těchto rostlin se britští šlechtitelé snažili již několik let. Jenomže problémem bylo najít vhodné odrůdy, které by byly schopny spolu růst na jedné plodině. A to byl i důvod, proč šlechtění brambororajčat trvalo zhruba deset let. Co se týká samotného křížení, tak to probíhá metodou klasického roubování, kdy se na kořenový systém brambory jednoduše naroubuje sazenice cherry rajčete. 

Na zahradě i venku

Brambororajčata mají velkou výhodu v tom, že ušetří místa na zahradě, což ocení zejména majitelé menších pozemků. Stejně tak si brambory i rajčata můžete vypěstovat na balkoně či terase. K tomu potřebujete mobilní nádobu s objemem ideálně větším než 45 l nebo pěstitelský pytel. Důležité je, aby měla rostlina dostatečně velký prostor pro tvorbu kořenového systému.

Dva v jednom

Co se týká dalších podmínek, potatom není nijak náročný. Rostlině v horní části dopřejte dostatečně velkou tyčovou oporu a také přiměřenou zálivku. Nebojte se, pokud hlína občas vyschne, přemokření je totiž nežádoucí. Co se týče hnojiva, bohatě jí stačí dopřát živiny jednou týdně. Hnojivo nemusí být nutně průmyslové, ale také přírodní. Vyrobit si jej můžete snadno i doma. Jak na to jsme psali zde. A pak už se můžete těšit na sladká cherry rajčata a brambory, které mají univerzální použití.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47