Jak důkladně vyčistit matraci. Většina lidí jí nevěnuje potřebnou péči

 Tipy a inspirace 
05. března 2020 18:57 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Matraci byste měli pravidelně vysávat  Depositphotos
Matraci používají všichni několik hodin denně, ale většinou jí nevěnují dostatečnou péči. Většina lidí přes ni natáhne prostěradlo a vyčistí ji jednou za čas, nebo nikdy. Nestačí, že si pořídíte matraci s odnímatelným potahem, který občas vyperete. Celková údržba matrace je základ pro kvalitní spánek.

Matrace se používá denně. Málokdo si však uvědomuje, pokud ji pravidelně nečistí, že se v ní nachází velké množství nečistot, prachu, roztočů či plísní. Kromě toho na ní mohou být i nějaké skvrny. Zjistěte, jak se s čištěním matrace poprat, aby se vám na ní dobře spalo.

Matraci vysajte

Předtím, než se pustíte do čištění matrace, měli byste ji vysát ze všech stran. Ideálně to proveďte s vysavačem, který má nadstavec na tkaniny. Pokud takový nemáte, vystačíte si i s klasickou trubicí. Vysáním zbavíte matraci roztočů a prachu. Nesnažte se vysávání urychlit. V tomto případě bude lepší, když si na něm dáte záležet a neodbydete žádné švy ani záhyby.

Zbavte se zápachu z potu

Když spíte, potíte se. Veškerý váš pot vsákne povlečení s matrací. Ložní prádlo pravidelně měníte. Stejně byste to měli dělat i s čištěním matrace. Když ji však dlouho nečistíte, pot z matrace může jít už i cítit.

K tomu, abyste se zápachu z matrace zbavili, vám bude stačit jedlá soda. Nasypte ji na matraci a houbičkou ji jemně rozetřete. Třením se jedlá soda dostane i dovnitř matrace a neutralizuje nepříjemný zápach. Nakonec zbytky jedlé sody vysajte.

Dejte sbohem skvrnám

Skvrny na matraci jsou častým problémem. Stačí, abyste si do postele vzali pití a nešťastnou náhodou jej rozlili. Pokud by nešlo o vodu, udělá se vám na ní flek. Skvrny od krve, potu či vína musíte z matrace odstranit co nejdříve. Když zaschnou, půjdou vám hůř vyčistit.

Smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Nalijte malé množství na matraci a jemně skvrnu s pomocí houbičky či kartáče vyčistěte. Následně znečištěné místo posypte jedlou sodou a nechte působit několik hodin. Nakonec matraci vysajte.

Matraci pravidelně větrejte a otáčejte

Zhruba dvakrát do měsíce z matrace sundejte peřiny s prostěradlem a dejte ji ven či na balkon vyvětrat. Vždy, když se ráno vzbudíte, dejte pryč peřiny a nechte matraci větrat. Snížíte tím riziko vzniku plísní. Zhruba jednou za čtvrt roku byste měli matraci otočit, aby se rychle neproležela. O tom, co byste neměli vysávat, abyste si nezničili vysavač, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47