Břečťan dokáže zútulnit nejen zahradu, ale také byt

 Tipy a inspirace 
01. března 2020 11:56 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Břečťan může vytvořit zajímavou zástěnu Depositphotos
Nic nevyvolá takový pocit idyly jako dům obrostlý popínavými rostlinami. Je v tom kouzlo, romantika, starobylost, pohoda… Ale co když není dům? Nevadí, stejného efektu můžeme dosáhnout i v maličkém bytě. Stačí, když si pěstujeme nějakou tu popínavou rostlinku. Takový břečťan se může stejně dobře jako po zdi nebo balkonu pnout i po obývací stěně, nebo po provázku, na němž je zavěšen v ozdobném košíku.

Naše babičky ho pěstovaly jednoduše proto, že se jim líbil a dokázal přežít i v chladné chodbě. Dnes víme, že navíc čistí vzduch a dokáže nám tak zajistit lepší prostředí nejenom pro spánek. A co dělat, aby se pokojovému břečťanu v našich domovech dařilo?

Břečťan čistí vzduch

Chcete mít ve svém bytě čistý a zdravý vzduch? Nemusíte si kupovat drahé čističky vzduchu. Stačí, když začnete s pěstováním břečťanu. Ten dokáže vyčistit vzduch od škodlivin, které nás obklopují. Jsou to třeba laky, barviva, čisticí prostředky nebo plasty. To všechno se uvolňuje z nábytku, koberců, parket a z dalších výrobků.

Břečťan navíc je velmi nenáročný na místo i na pěstování. Pokud se vám zdá, že máte plné parapety květináčů, zavěste jej třeba do prostoru. Popínavé rostliny se za správné péče rozrostou až do značných vzdáleností i výšek, pokud tedy mají po čem šplhat. Čím více zeleně v interiéru, tím lépe pro naši psychiku. Břečťan můžete samozřejmě podle možností prostoru tvarovat zastřiháváním nových přírůstků. Můžete si tak vytvořit zajímavé dekorativní zelené tvary z živých rostlin.

Popínavé rostliny opravdu nejsou náročné na prostor, většinou jim stačí i malý květináč, přitom ale dosahují úžasných výsledků. Ovinou různé konstrukce, dovedou též orámovat místnost, ale třeba i jen okno, oživí stěny. Liány můžeme nechat popínat po lehkých konstrukcích, například trelážích z bambusu, dřevěných latěk, ale i po provázcích.

Kam ho umístit?

Břečťan dokáže dobře prospívat i ve stínu, přímé sluneční světlo mu dokonce vadí. Takže se neděste, že nemáte v bytě mnoho slunečních paprsků. Vadí mu ale suchý a příliš teplý vzduch. Jeho nejvhodnějším umístěním jsou proto pokoje, kde není teplota vyšší než 20 °C, případně co nejdál od topení. Daří se mu na chodbách nebo v halách, kde navíc může vytvořit krásnou zelenou stěnu, která působí velmi exkluzivně.

Zálivka

Suchý vzduch způsobuje hnědnutí a stáčení listů a stejný vliv má i přesušení. Jakmile se listy břečťanu jednou zkroutí, už se nenarovnají. Přemokření má zase zhoubný vliv na kořenový systém. Ideálem je proto pravidelná mírná zálivka, kombinovaná se správným substrátem. Ve vegetačním období je dobré udržovat zeminu vlhkou, v zimě chce zalévat méně, ale zcela vyschnout by neměla nikdy.

Pravidelné rosení není nutné. Bohatě postačí asi jednou do měsíce rostliny osprchovat a zbavit jejich listy nánosů prachu.

Pokud chcete břečťan přesadit, udělejte to na jaře, ale pouze v případě, že už kořeny břečťanu prorůstají odtokovými otvory v květináči. Nezapomeňte na vhodnou oporu – tedy pokud nechcete, aby se vám tenhle krasavec jen volně plazil po skříních nebo visel ze závěsného květináče. Slušet mu ale budou všechny možnosti. Je tedy jen na vás, jaký tvar a podobu mu dáte.

Ideální bude zemina pro pokojové rostliny, smíchaná se stejným dílem rašeliny a navrch ještě odlehčená perlitem. Květináč doporučujeme postavit na misku s kamínky, odkud se bude odpařovat voda a zvlhčovat vzduch v jeho okolí.

Z historie

Břečťan byl hojivou bylinou druidů, keltských kněží. V antice se jako léčivá rostlina hojně používal, platil jako „nepřítel vína“, protože dokázal zabránit opilosti. Proto je Bakchus, bůh vína, vyobrazován s břečťanem.

Na Balkáně se zase věřilo, že pomocí něho se dala odhalit čarodějnice. Z břečťanu se vyrobila nádoba, a pokud se žena odmítla napít, byla označena za čarodějnici.

Od starověku symbolizoval věrnost, řečtí kněží dávali novomanželům břečťanový věnec.

Pro první křesťany byl břečťan symbolem nesmrtelnosti a věčného života. Z bobulí břečťanu se získávalo růžové a šedivé barvivo pro barvení látek a vlny. Pryskyřice, která se dá získat ze stonků břečťanu, se přidávala do nakuřovacích prášků nebo do zubních plomb. Z měkkého břečťanového dřeva se vyráběly poháry na filtrování vína či cezení mléka. Dřevo velmi starých jedinců lze použít namísto dřeva zimostrázového k rytí dřevorytin. Břečťan popínavý je také léčivý. Čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod