Jarní úklid auta. Nezapomeňte ani na klimatizaci

 Tipy a inspirace 
02. března 2020 11:11 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nezanedbávejte úklid uvnitř auta  Depositphotos
Pomalu se blíží jaro, což znamená, že přišel čas důsledně vygruntovat auto. Nestačí ho pouze umýt zvenčí, jednou za čas je potřeba vyčistit i jeho interiér. Úklid auta si můžete zaplatit, ale pokud víte, co všechno byste měli uvnitř vyčistit, zvládnete to hravě i sami.

Zima je za chvíli pryč, takže přichází čas na jarní úklid. Většina lidí si důkladně uklidí byt, ale na auto zapomíná. Trávíte v něm patrně méně času, než ve své domácnosti, ale to neznamená, že byste nad čištěním auta měli mávnout rukou. Zjistěte, na co všechno byste se měli při čištění interiéru auta zaměřit.

Klimatizace

Řidiči často zapomínají na to, že by si měli vyčistit klimatizaci. To platí nejen při jarním úklidu. Když se do toho nepustíte, sníží se její účinnost a nakonec i životnost. Pokud klimatizaci nevyčistíte pravidelně jednou za čtvrt roku, můžete tím ohrozit i své zdraví.

Ve výparníku se kvůli kondenzované vodě drží velké množství škodlivých bakterií, které všichni cestující v autě vdechují. Proto byste si měli pořídit speciální přípravky na pravidelné čištění klimatizace. Důkladné čištění klimatizace vám nezabere pouze pět minut, ale bohužel spíše půl hodiny. Čistý vzduch za to však stojí.

Sedačky

Sedačky si patrně jednou za čas vysaje každý řidič. Pouze vysát drobečky však nestačí, pokud na nich máte nějaké skvrny. Mohli jste na ně něco vylít nebo vám je poslintal pes. Na oba případy existují speciální přípravky, kterými skvrny vyčistíte. Pravidelným čištěním jim navíc prodloužíte životnost.

Podlaha

Podlaha je nejšpinavější místo z celého interiéru auta. Z toho důvodu byste jí měli věnovat největší pozornost. Nejprve vyklepejte koberce a zjistěte, zda by si už nezasloužily zcela vyměnit. Pokud si je ještě necháte, vysajte je. Nezapomeňte i na vysátí celé podlahy.

Z bezpečnostního hlediska je dobré si dávat pozor na koberečky, protože by se vám mohly shrnout a připlést pod pedály. Zjistěte, jaké věci byste za žádných okolností neměli vysávat vysavačem.

Okna

Okna umyjte až úplně nakonec, protože během úklidu interiéru byste je mohli znovu zašpinit. Většina lidí umyje okna zvenčí, ale málokdo myslí na to, že by je měl vyčistit i zevnitř. Šmouhy, které se udělají zevnitř, vám mohou také zhoršit výhled a zvýšit oslnění od protijedoucích vozidel.

Na vyčištění oken nepoužívejte běžné čisticí prostředky, které zastanou práci na oknech v bytě. Na okna v autě si pořiďte speciální spreje, které je dokáží důkladně vyčistit tak, že po nich nezbyde ani šmouha.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod