Lidé často chybují a vysávají i věci, které ničí vysavač

 Tipy a inspirace 
02. února 2020 15:06 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Vysavač není schopný vysát vše  Depositphotos
Vysavač je důležitý pomocník v domácnosti. Většina lidí jej používá několikrát týdně. Málokomu se chce ručně zametat podlahu. Nevhodným použitím jej však můžete poměrně jednoduše zničit. Zjistěte, co byste neměli nikdy vysávat, abyste si nemuseli za chvíli pořizovat nový.

Běžný vysavač je určen k vysávání prachu, vlasů, drobečků či dalších malých nečistot. Někteří však vysávají prakticky všechno, co jim přijde pod ruku, což je špatně. Rapidně tím zkrátí jeho životnost, anebo vysavač rovnou zničí. Nedělejte podobné chyby.

Střepy

Každý někdy nešťastnou náhodou rozbije třeba sklenici nebo talíř. Nezjednodušujte si uklízení střepů tím, že je vysajete. Mohou vám uvíznout v hadici a nenávratně ji poškodit. Není vyloučeno, že vám střepy mohou protrhnout sáček od vysavače.

Pokud nechcete přijít o vysavač, raději velké střepy ručně posbírejte a menší zameťte. Když chcete uklidit miniaturní střepy, které jsou na podlaze sotva vidět, vezměte si na pomoc izolepu. Nalepte ji na podlahu, zachytí totiž i ty nejmenší střepy.

Chuchvalce vlasů

Když vysajete malé množství vlasů, vysavači se nic nestane. Měli byste si dávat pozor zejména na velké chomáče. Poměrně snadno by vám mohly ucpat vysavač. Bude plný vlasů, takže bude špatně vysávat.

Zůstanou vám pak na podlaze nečistoty, i když jste je vysáli. To stejné se vám stane, když nebudete vysavač pravidelně čistit. Ucpat se může prakticky vším po nějaké době, pokud jej neočistíte zevnitř.

Voda

Rozhodně nevysávejte vysavačem žádnou tekutinu. Nedělejte to ani v případě, že rozlijete vodu a nebudete mít čas podlahu důkladně vysušit. Tekutina z podlahy se můžete dostat do motoru vysavače a tím jej může kompletně zničit.

Do vysavače by se neměly dostat ani vlhké nečistoty. Z vlhka by mohla ve vysavači vzniknout plíseň, což by opět mohlo vést k jeho nefunkčnosti.

Menší předměty

Pokud máte doma děti či zvířata, patrně není nic výjimečného, že se vám v domácnosti povalují různé věci. Může jít o lego, mince či malé figurky. Jednoduše všechno, co dokáže projít přes trubici vysavače. Malé předměty mohou poškodit ventilátor či motor vysavače.

Ve chvíli, kdy zjistíte, že jste vysáli nějakou věc, vysavač hned vypněte a předmět z něj vyndejte. O tom, proč byste neměli nikdy skladovat věci pod postelí, si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve