Při zařizování kuchyně je dobré myslet na některé důležité detaily

 Tipy a inspirace 
20. ledna 2020 09:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při zařizování kuchyně nesmíte zapomenout na žádný detail Depositphotos
Nová kuchyně je obrovská investice, a tak při jejím plánování nechcete udělat chybu a zapomenout na jemné detaily. Při navrhování kuchyně totiž často zapomínáme na nejjasnější věci. Například kde bude koš nebo jak přístupná je lednička při vaření.

Hlavní funkcí kuchyně je vařit a připravovat jídlo, takže musí být vysoce funkční. Je proto důležité zahájit proces návrhu vždy tím, že se podíváte na to, jak využíváte prostor při přípravě a vaření jídel. Na co tedy nesmíte zapomenout?

Plánování místa

Plánování každého centimetru využitelného prostoru je nutností. Nezapomeňte tedy zahrnout dostatek prostoru pro přípravu jídla, pro všechny vaše spotřebiče, a případně i místa určeného ke stolování.

Úložný prostor

Pečlivě naplánujte a přidělte místo pro každou jednotlivou věc, od nádob na koření až po zásuvky oddělující příbory. Když se budete držet jasného plánu, vyhnete se také pokušení přeplnit svou zcela novou kuchyň zbytečnostmi.

Klíčem k co největšímu využití úložného prostoru ve vaší kuchyni je vymyslet chytré způsoby, jak integrovat řešení úložiště do stávajících kuchyňských potřeb. U objemnějších předmětů byste také měli zvážit rohová úložiště.

Ventilace

Dobré větrání je klíčem pro jakoukoli kuchyni. Vaření, zejména na varné desce, může zanechávat přetrvávající pachy, které se jinak mohou rozšířit po celém domě. Těžko se pak takových pachů z kuchyně v ostatních místnostech zbavujete.

Odpad

Nejlepším řešením jsou integrované zásobníky nebo alespoň skříně pro skrytí volně stojících odpadkových košů. Ukryjete tak nejen přítomnost odpadu, ale také eliminujete pachy. Pokud se vám už vestavěný zásobník nikam nevejde, vyřešte situaci raději samostatně stojící skříňkou, než viditelným odpadkovým košem.

Osvětlení

Příprava jídla obvykle vyžaduje přímější a jasnější osvětlení než v jiných částech bytu nebo domu. Světla skrytá pod nástěnnými skříňkami a ve stropech jsou stále nejoblíbenější a nejpraktičtější volbou. Mohou být seskupeny podle potřeby a použity s přepínačem stmívače, takže můžete okamžitě změnit světelnost kuchyně.

Pokud v kuchyni i jíte a je tam prostor pro setkávání se s rodinou a přáteli, zvažte také osvětlení ve stylu obývacího pokoje. Závěsné lampy dodají kuchyni rozhodně styl.

Zásuvky

Zní to jako klišé, ale je důležité, abystě věděli, jak budete jednotlivé části kuchyně používat, než si zavoláte elektrikáře. Často se pak stává, že se vám v kuchyni nedostává zásuvek, nebo je máte na nesprávném místě. Svoji novou kuchyň tak postupem času zahltíte množstvím rozdvojek a prodlužovaček a estetický dojem je tak rázem pryč.

Design

Design svojí kuchyně vybírejte opravdu pečlivě. Trendy se mění rychle a je velmi pravděpodobné, že to, co si letos pořídite za drahé peníze, bude za pár let úplně mimo. Designéři proto radí, abyste zvolili raději něco nadčasového.

Design i materiály proto volte tak, abyste je mohli v budoucnu levně změnit, třeba přemalováním nebo tapetou. Vyhněte se především materiálům, které nepůjde v budoucnu třeba přetřít. Dále čtěte: Proč nikdy neskladovat věci pod postelí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod