Jak vhodně skladovat načatou láhev vína v domácích podmínkách

 Tipy a inspirace 
02. ledna 2020 08:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší je víno dopít, ne vždy se to ale podaří Depositphotos
Je bez debat, že nejlepší je, když načatou láhev vína dopijete. Jenže ne vždy se to podaří a pak je každá rada drahá. Byla by škoda vylít víno do odpadu, obzvláště, pokud je kvalitní. Poradíme, jak načatou láhev vína v domácích podmínkách vhodně skladovat, abyste nápoji prodloužili životnost.

Udržet načatou láhev vína v dobré kondici není úplně snadné. První, co můžete pro víno udělat, je přelít veškerý obsah do co nejmenší láhve, jaká je možná. Díky tomu omezíte možnou oxidaci vína a snížíte tak i kontaktní plochu vína se vzduchem. Pokud máte, můžete dokonce použít vakuovou pumpičku, pomocí které z láhve odsajete vzduch, což významně sníží kyslík v láhvi.

Kdo je připraven není zaskočen

Pokud se na alternativu, že budete řešit, jak usklanit nedopitou láhev vína, dopředu připravíte, budete o krok napřed. Stačí, když například láhev před otevřením zabalíte do ubrousku, abyste zamezili přístup světla. Tmavší láhev předpokládá lepší ochranu, jelikož některé z nich mají ve sklu zabudované už i UV filtry.

Víno pořádně zakorkujte a uskladněte. Nejlépe bude vínu ve vinném sklípku nebo vinné skříni, ale ne každý tímto disponuje, takže dejte víno alespoň do lednice.

Jak dlouho víno vydrží

Otevřené víno příliš dlouho nevydrží. Vesměs je tomu tak jako u stáčeného vína, které se má zkonzumovat do 10 dnů. V reálu se však vše odvíjí od typu a druhu vína. Portské víno anebo Sherry vydrží maximálně 3 – 5 dní. Veskrze po tuto kratší dobu by se měly uchovat všechna vína.

Pokud jste někde na chalupě, kde není ani lednice, můžete víno uskladnit i v nějaké prázdné skříni v přízemí domu. Vždy se ale snažte dodržet všeobecná pravidla pro skladování vína, takže jej dejte do stabilního prostředí, kde nedochází k otřesům a výkyvům teplot.

Víno rychle stárne

V každém případě musíte počítat s tím, že ať už se snažíte jakkoliv, po otevření víno rozvine svůj bouquet a začne stárnout. Jestliže se budete snažit odsát vzduch z láhve, odsajete i nějaké to aroma.

Některá vína po otevření jsou navíc k dalšímu skladování zcela nevhodná. Jedná se hlavně o víno Pinot Noir, které je jedno z nejcitlivějších při styku se vzduchem a světlem. Dál se nedá uchovat ani otevřené bio víno, víno odrůdy Granache, Savignon, Nebbiolo a Zinfandel.

A pokud si otevřete láhev vína staršího osmi let, byl by doslova hřích ji nevypít.

Kdy už víno nepít

Jak dlouho může být otevřená láhev vína uskladněna a stále vychutnána, je velmi subjektivní otázka, na kterou si musí každý jednotlivec odpovědět sám. Dokonce i když víno ztratí část své ovocnosti, a již nemá stejnou kvalitu chuti, jako když bylo čerstvě otevřeno, může stále ještě dobře chutnat. Ale jakmile víno začne vykazovat jasné známky oxidace – ztmavnutí barvy, matný vzhled namísto zdravého lesku a nápadná změna v chuti a vůni, která může být přirovnána k potlučeným jablkům – raději už nápoj nepijte. Ale i když se vaše víno dostane do fáze, kdy už nechutná dobře, neznamená to, že si jej již nemůžete vychutnat – můžete jej dobře využít třeba při vaření. O tom, jak lze láhev vína otevřít pomocí plamene, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve