Návod, jak prodloužit životnost ledničky

 Tipy a inspirace 
08. prosince 2019 13:51 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Minimálně jednou za rok byste měli ledničku velmi důkladně vyčistit nejen zevnitř, ale i zvenčí. Depositphotos
Lednička je poměrně drahý spotřebič, ale dnes se bez ní už málokdo obejde. Potraviny by totiž zdaleka nevydržely tolik, co vydrží. Většina lidí chce, aby jim i lednička vydržela co nejdéle. Chladničce můžete prodloužit životnost sami. Zjistěte, jak na to.

Otevíráte často ledničku, protože neustále přemýšlíte, co byste si dali k snědku? Časté otevírání ledničky je špatný zlozvyk, protože tím zkracujete její životnost. Otevírejte ji pouze v případě, že si z ní chcete něco opravdu vytáhnout. A možná děláte další chyby, kterými zkracujete život své ledničce. Přečtěte si tipy, díky kterým naopak chladničce životnost prodloužíte.

Při otevírání ledničky používejte madlo

Pokud máte na dveřích lednice madlo a nepoužíváte ho, děláte chybu. Když dlouhodobě chytáte dvířka od chladničky za boční hranu, časem dojde k jejich opotřebení. Kraj dveří už nebude tak dobře těsnit a chlad vám bude unikat ven.

Nepřetápějte místnost

Většina ledniček je energeticky úsporná. K tomu, aby šetřila energii, musí být umístěna v místnosti s optimální teplotou. Pokoj, kde se lednička nachází, by měl mít maximálně dvacet pět stupňů. Ideálně by se teplota v místnosti měla pohybovat okolo osmnácti až dvaceti stupni. Kromě toho byste ji neměli umisťovat v blízkosti radiátoru či trouby.

Důkladně ledničku vyčistěte

Zhruba jednou za rok byste měli ledničku pořádně vyčistit nejen zevnitř, ale i zvenčí. Vlastníte ledničku s kondenzátorem na zadní straně? V tom případě ho vyluxujte vysavačem. Nezapomeňte vyčistit ani odpařovací nádobu, která se nachází nad kompresorem. Čištění lednice byste měli zařadit do předvánočního úklidu, protože o Vánocích bude patrně plná jídla, takže ji čeká velká zátěž.

Chladničku nepřeplňujte jídlem

Lednice by neměla být přeplněná jídlem. Když je nacpaná až k prasknutí, veškeré potraviny brání v proudění vzduchu. Když uděláte výjimku o Vánocích, nic se nestane. Neměli byste to však praktikovat celoročně.

Nenechávejte ledničku úplně prázdnou

Lednička by neměla být přeplněná jídlem, ale ani prázdná. Když v ní skoro nic nemáte, vzduch se rychle kumuluje a při otevření dveří všechen vyběhne ven. Ideální je zlatý střed. Neskladujte v lednici jídla ani moc, ani málo.

Nenechávejte v lednici žádné zkažené jídlo

Pravidelně kontrolujte v lednici potraviny, aby nebyly zkažené. Žádná z nich se nesmí dotýkat zadní stěny ledničky. Kousek obalu může přimrznout ke stěně a během odmrazování by se mohl kvůli němu ucpat odvodňovací kanálek. Ten pak může přetéct. Dále čtěte: Ucpala se vám toaleta? Přečtěte si, jak si s ní snadno poradit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve