Čtyři důvody, proč to nepřehánět s předvánočním úklidem

 Tipy a inspirace 
04. prosince 2019 11:38 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Předvánoční úklid vyvolává v lidech stres Depositphotos
Vánoce se pomalu blíží a vy už teď máte stres z předvánočního úklidu? Položte si otázku, zda to není zbytečné. Uklidit samozřejmě můžete, ale není potřeba, aby se to u vás doma všechno lesklo. Existuje spousta důvodů, proč byste měli před Vánoci s úklidem zvolnit tempo. Poučte se z nich.

Uklízet by se mělo, ale neměli byste si z toho dělat předvánoční tradici. Už teď jste patrně vystresovaní z toho, jak nestihnete upéct cukroví, nakoupit dárky, nazdobit byt dekoracemi a všechno důkladně uklidit. S tím posledním bodem to nepřehánějte. Vánoce mají být svátky pohody a klidu. Vy je patrně celé prospíte, pokud budete věnovat svoji energii šílenému úklidu. Raději si přečtěte důvody, proč je zbytečné se s důkladným předvánočním úklidem trápit.

Mezi svátky se nepořádku nevyhnete

Nezabíjejte zbytečně svůj čas tím, že důkladně uklidíte celý dům. Za pár dní bude totiž stejně plný nepořádku. Po Štědrém dni se budou všude válet roztrhané balicí papíry a nové věci. Patrně budete dělat štědrovečerní večeři, takže se vám zase nakupí hromada nádobí. K tomu vám ještě začne opadávat jehličí ze stromu.

Všichni budou jíst cukroví, takže podlaha bude plná drobků. Nemá přece smysl před Vánocemi důkladně uklízet, když s tím po Štědrém dni můžete začít znovu. V tomto případě dává větší smysl, když začnete uklízet důkladně až po Vánocích.

Na úklid skříní se úplně vykašlete

Nemáte ve skříních precizně poskládané oblečení? Ulevte si a neuklízejte ho. Pokud se ve svém nepořádku orientujete, není důvod se do skládání oděvů pouštět. Před Vánocemi se budete muset věnovat důležitějším činnostem. Například nakupování dárků a shánění stromečku. Navíc rozházené oblečení ve skříni nejde zvenčí vidět.

Prachu se nikdy úplně nezbavíte

Prachu se nikdy zcela nezbavíte, vždy se ještě někde objeví několik smítek. Mohli byste ho vysávat a utírat každý den, ale nemá to smysl. Tím vás nenabádáme, abyste přestali uklízet prach úplně, ale mohli byste zvolnit tempo.

Prádlo počká

Nemusíte prát veškeré oblečení poté, co jste ho měli maximálně dvakrát na sobě. Pokud se nezpotíte či něčím nezašpiníte, není důvod jím plnit koš na prádlo. Oděvům navíc časté praní nesvědčí, porušují se tím jeho vlákna. Vánoce patrně prožijete v rodinném kruhu, takže si můžete na sebe vzít klidně něco obnošeného. Dále čtěte: Jak se postarat o vánoční hvězdu, aby vám do Vánoc neuvadla?  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve