Nerezové hrnce jako nové. Víme, co zabírá na fleky a připáleniny
Nerezové nádobí je velmi oblíbené a také i nejčastěji používané v domácnosti. Důvod je prostý. Nerez je odolný proti poškrábání, rozbití, je zdravotně nezávadný, nerezaví a lze jej použít na všechny druhy plotýnek. A při správné péči tak může dobře sloužit desítky let.
Pozor na škrábance
Pamatujte si, že pokud se vám na nerezovém nádobí či nerezovém hořáku přichytí zbytek připáleného jídla, nikdy se jej nesnažte odstranit drátěnkou nebo jinou drsnou houbičkou. Stejně tak na nerez nepoužívejte tekutý ani jiný písek na nádobí, který jej poškrábe. A vězte, že takové škrábance už se nedají žádným způsobem odstranit.
Na zbytky sůl
V obchodech si můžete koupit nepřeberné množství čisticích prostředků na nerez. Ale stejně dobře vám poslouží, navíc prakticky zdarma, obyčejná kuchyňská sůl. Pokud máte v hrnci připáleninu, nalijte do něj vodu, přiveďte k varu a v tento moment přisypejte sůl. Hrnec odstavte a nechejte sůl působit do druhého dne. Pokud sůl nepomůže, připravte si pastu z jedlé sody a vody. Vhodnou volbou je i trocha prášku do pečiva, který necháte povařit v připáleném hrnci spolu s trochou vody.
Osvědčená soda
Na ostatní znečištěné plochy dejte jedlou sodu, kterou nanesete na hadřík a povrch leštíte. Sodu můžete použít i při čištění sklokeramické varné desky, stejně tak i další domácí prostředky, o nichž jsme psali zde. Velmi dobře si s nečistotami na nerezovém nádobí poradí i citronová šťáva. Nanesete ji na nerezový povrch, necháte působit, vydrhnete a nakonec jej přeleštíte měkkým flanelovým hadříkem. Účinky citronové šťávy můžete ještě znásobit kapkou soli.
Na fleky ocet
Někdy se stává, že se vám v hrnci vytvoří namodralé skvrny, za což může vysoká teplota. Tento typ fleků lze jednoduše odstranit octovou vodou nebo citronovou šťávou. Zcela jinou kapitolou jsou však duhové skvrny.
Pozor na sůl!
Barevné fleky na vašem nádobí způsobuje sůl. Jde vlastně o obyčejnou chemickou reakci soli s čisticími prostředky i s některými druhy pokrmů, které obsahují škrob nebo mají kyselou povahu. V takovém případě si pamatujte, že sůl se přidává až do vroucí vody nebo do rozpáleného tuku. Vlivem vysoké teploty se stihne hned rozpustit a nestihne zapůsobit na povrch nerezového nádobí! Hnědé skvrny po vnějším obvodu má na vině nevhodně zvolená velikost plotýnky hořáku, která by neměla nikdy být větší než hrnec samotný. Bohužel, takové skvrny se již nedají odstranit.