Jděte na to zostra, aneb jak správně pečovat o nože

 Tipy a inspirace 
10. listopadu 2019 13:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ostré nože jsou základ kuchyně Depositphotos
Používáte je každý den, ale péči o ně už spoustu lidí zanedbává. Řeč je o vašich nejlepších pomocnících v kuchyni. A těmi jsou nože. Představíme vám pár tipů, jak o ně správně pečovat, aby vám dlouho a dobře sloužily.

Bez nožů byste si asi jen těžko připravili jídlo. S jejich pomocí naporcujete maso, zeleninu, nakrájíte sýry, chleba a další druhy potravin. Tedy jenom za předpokladu, že je pravidelně a hlavně dobře nabrousíte. Ono ne nadarmo se říká, že o tupý nůž se člověk mnohem hůře poraní než o ostrý. Víte tedy, jak nože správně brousit i čistit?

Do šuplíku ne

Pokud chcete, aby vám nože vydržely co nejdéle ostré, je potřeba je v první řadě dobře skladovat. Mezi to určitě nepočítejte šuplík, kde je jen tak volně pohodíte. Právě v kontaktu s ostatními noži se snado ztupí. Nejlepší možností je ukládat je do speciálního bloku, kde jsou hezky mezi s sebou oddělené. Navíc tyto bloky se dají sehnat v různých barvách i tvarech. Stejně dobře poslouží magnetická lišta.

Správná prkénka

Nesprávné skladování ale není zdaleka to jediné, co vaše nože tupí. Velkou měrou se na tom podílejí i krájecí prkénka. Největším ničitelem ostré čepele jsou bezesporu skleněná či keramická prkénka. Proto, pokud je doma máte, raději je používejte pouze na servírování. Stejně tak byste neměli krájet na plechu, kuchyňské lince nebo jiné nevhodné podložce. Ke krájení jsou nejvhodnější prkénka plastová či dřevěná. Ale i o ně je potřeba dobře pečovat. Jak na to, jsme psali zde

Ihned pod vodu

Toto pravidlo si skutečně zapamatujte. Použitý nůž okamžitě omyjte vodou a jarovým prostředkem. Pokud totiž na něm nacháte zasychat zbytky jídel, může se také stát, že vám naleptají povrch čepele a následně se na ní vytvoří skvrny, které se prakticky nedají odstranit. I při mytí se snažte, abyste nedávali nože vedle sebe nebo jiných kovových příborů, kde by se snadno mohly ztupit. A na myčku rovnou zapomeňtě. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Pokud máte nože se dřevěnou rukojetí, pravidelně na ni nanášejte olej (například lněný olej) nebo vosk, aby neoschla a nezkřehla. 

Jak brousit

Nože je potřeba uchovávat ostré. S broušením si v dnešní době poradíte snadno i doma. Nepotřebujete k tomu ani žádné speciální vybavení. Stačí vám kvalitní brousek, nebo ještě lépe brusný kámen. Pokud máte nože s vroubkovou čepelí, například na chleba, raději je svěřte odborníkovi, nebo je nebruste vůbec. Vroubkování se při nešetrném broušení totiž snadno poškodí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod