Nedaří se vám vyprat utěrky? Zkuste trik s olejovou metodou

 Tipy a inspirace 
01. listopadu 2019 11:04 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyňské utěrky jsou jedny z nejvíce zatěžovaných textilií v domácnosti Depositphotos
Kuchyňské utěrky patří mezi nejzkoušenější textilie v domácnosti. Jejich praní ovšem dá také mnohdy hodně zabrat. Zkuste triky, díky nimž budou zase jako nové.

Kuchyně je neustále v plném proudu a všechny věci používané v procesu jsou neustále znečištěné. A kuchyňské utěrky nejsou výjimkou. Pokud je chcete udržet čisté a stále pěkné, je potřeba se o ně pravidelně starat. Existuje několik způsobů, jak je zaručeně vyprat. Některé z nich vám představíme.

Staré dobré mýdlo

To, co na utěrkách nejčastěji ulpívá, je mastnosta či zbytky jídla. Pokud na skvrnu přijdete okamžitě, většinou stačí utěrku na chvíli namočit a pak běžně vyprat. Nejúčinnější teplotou praní bývá 90 °C. Jenomže to není zrovna moc ekologické, především proto, že byste pračku museli zapínat kvůli pár hadříkům. Mnohem levnějším a také účinnějším prostředkem je obyčejné žlučové mýdlo. Stačí jej vetřít do utěrek z obou stran a utěrky pak nechat namáčet klidně i do druhého dne nebo do doby, než budete prát. Utěrky pak můžete přidat k běžnému prádlu a prát je na 40-60 °C.

Olejová metoda

Asi to bude znít trochu divně, používat na očistu utěrek olej, ale věřte, že tento způsob skutečně funguje. Připravte si hrnek pracího prášku, 2 lžíce jedlé sody a 2 lžíce oleje a 5 litrů horké vody. Do této směsi utěrky namočte a nechejte je tam do doby, než tekutina vychladne. Olej v tomto případě zafunguje jako lapač nečistot, které na sebe naváže. Utěrky pak vytáhněte, vyždímejte a dejte prát k běžnému prádlu. Uvidíte, že budou zase jako nové.

Trik s mikrovlnkou

Některé hospodyňky si nemohou vynachválit praní utěrek pomocí mikrovlnky. Stačí utěrku namočit, potřít žlučovým mýdlem, vložit do igelitového sáčku, který však nezavírejte. Sáček dejte do mikrovlnné trouby, kterou pusťte na střední výkon přibližně na 1,5 minuty. Utěrku potom opatrně vytáhněte kleštěmi a opláchněte v čisté vodě. Za zkoušku to určitě stojí. Navíc mikrovlnka toho umí mnohem více, než jen ohřát jídlo. Další triky s ní jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008