Nedojezené zbytky potravin se rychle kazí. Existují triky, jak tento problém vyřešit

 Tipy a inspirace 
31. října 2019 14:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zbytky jídla nemusejí končit v koši Depositphotos
Nakoupíte více cibule a ta, co nepoužijete, vám začne v koši na zeleninu hnít. Nedojezená mozzarella v lednici brzy chytne plíseň, stejný osud čeká i zbytek protlaku v plechovce. Zkáze rychle podlehnou také další zbytky jídel. Přitom zcela zbytečně. Stačí si osvojit pár chytrých vychytávek.

Mnoho lidí zcela zbytečně plýtvá potravinami jen proto, že neví, jak je správně skladovat. Tato znalost se vám hodí obzvláště tehdy, když se vám často stává, že nějaké jídlo načnete a nezvládnete jej hned sníst. S otevřenými zbytky potravin je zkrátka potíž a je pravdou, že se brzy zkazí. Nemusí tomu tak ale být. Poradíme vám, jak jídlo udržet co nejdéle v dobré kondici.

Cibule

Málokdo si koupí jen jednu cibuli, kterou aktuálně potřebuje k vaření. Pořídí si tak třeba kilogram a více a co nespotřebuje, dá někam do košíku. Jenže za pár dní může cibule začít hnít, protože jí nedělá dobře, že se dotýká dalších cibulí. Řešení je přitom velmi jednoduché, stačí jedny staré silonky, které už nenosíte. Dejte do nich cibuli a nad ní uvažte uzlík, pak dejte další a znovu vytvořte suk. Takto pokračujte, dokud je potřeba. Cibule budou od sebe oddělené a přitom jim nebude chybět přívod vzduchu. Vydrží tak mnohem déle.

Rajčatový protlak

Větší plechovka rajčatového protlaku bývají levnější, ovšem ne vždy její obsah zkonzumujete najednou. I když dáte plechovku se zbytkem protlaku do lednice, brzy se uvnitř vytvoří plíseň. Naštěstí jde problém řešit. Pomocí lžíce dejte protlak na čtverce pečícího papíru a zabalte protlak jako bonbónek. Zabalené porce protlaku pak dejte do uzavíratelného sáčku a ten vložte do mrazničky. Až budete protlak opět potřebovat, budete jej mít pěkně po ruce.

Mouka

Dělat si velké zásoby mouky se nemusí vždy vyplatit. Do papírových obalů se totiž snadno dostanou různé breberky, například potravinoví moli, kteří vám mouku znehodnotí. Přesypejte mouku do skleněné dózy a pro jistotu k ní přidejte pár bobkových listů. Mouka bude před škůdci ochráněna.

Mozzarella, gorgonzola, feta

Sýry jako například mozzarella, gorgonzola nebo feta také po rozbalení často inklinují k tomu, že se na jejich povrchu vytvoří nežádoucí plíseň. Vytvořte si v plastové uzavíratelné krabičce slaný nálev a sýr do něj vložte. V lednici vám díky nálevu vydrží sýr až tři měsíce.

Zázvor, mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky

Zázvor nalámejte na menší kousky, mrkev, řapíkatý celer nebo ředkvičky pokrájejte a dejte každou tuto pochutinu zvlášť do uzavíratelné sklenice. Pak do ní nalejte čistou vodu, aby byla zelenina zcela ponořená. Takto vám zelenina i kořen zázvoru vydrží daleko déle čerstvé.

Brambory

Klíčky na bramborách vyraší raz dva a brambora pak není v nejlepší kondici. O tom, že klíčky jsou jedovaté, ani nemluvě. Zabránit klíčení brambor přitom je docela snadné. Dejte brambory do vzdušného košíku a přidejte k nim pár jablek. Nakonec vše pečlivě přikryjte čistou utěrkou.

Mrkev, salátová okruka, celerová nať

Pokud chcete, aby vaše mrkev, salátová okurka nebo celerová nať byly i po nějaké době stále křupavé, jednoduše zeleninu zabalte do alobalu a uskladněte tak, jak jste zvyklí. Alobal se postará o čerstvost. O tom, jak doma správně skladovat potraviny, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky