Vyrobte dětem křídy v barvách, které nikdo jiný nemá

 Tipy a inspirace 
27. října 2019 14:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kreslení křídou miluje snad každé dítě Depositphotos
Malování křídami baví snad každé dítě. A i když jsou křídy k dostání snad v každém papírnictví, co tak ratolestem vyrobit domácí, navíc s odstíny, které až tak běžné nejsou?

Dejte dítěti do ruky křídu a během chvíle budete mít pomalovaný celý chodník nebo tabuli různými malůvkami. Kreslení křídami můžete navíc využít i teď na podzim, a to doma či venku. A rozhodně se nemusí stát, že vám křídy někdy dojdou. Stačí si je jednoduše vyrobit doma.

Originální barvy

Do obchodu, kde stojí křídy pár korun, umí zajít každý. Ale pokud je budete vyrábět doma, dítě tím zabavíte a o to větší radost ze svého výrobku bude mít. Navíc si můžete vytvořit barvy a odstíny, které opravdu v obchodě neseženete. Tak proč to nezkusit? 

Potřebujete

  • sádru
  • temperové barvy
  • papírové trubičky (od alobalu, fólie, kuchyňských utěrek)
  • vodu
  • pečicí papír
  • plastové sáčky
  • izolepu

Přichystejte si formu

Domácí křída na chodník či tabuli se vyrábí s pomocí speciální sádry, kterou lze zakoupit ve specializovaných obchodech. Papírové ruličky se najdou snad v každé domácnosti. Pokud chcete mít hodně velké křídy, což se hodí například hodně malým dětem, klidně použijte i ruličky od toaletního papíru. Konec každé trubičky ale nejprve zaslepte pomocí izolepy, aby vám sádra netekla ven. Pak si nastříhejte pečicí papír a tím vyložte přichystané ruličky. Díky tomu vám půjdou křídy z formy dobře vytáhnout.

Vytvořte si vlastní barvy

Smíchejte si 2 až 3 lžičky temperové barvy s půl hrnkem vody a tři čtvrtě hrníčkem sádry. Samozřejmě, že čím víc barvy dáte, tím bude odstín výraznější. Barvy můžete mezi sebou jednotlivě míchat a kombinovat, aby vám vznikly různé odstíny. To už záleží jenom na vás. Vzniklou směs naplňte do sáčku, odstříhněte roh a naplňte jí trubičky.

Hlavně vydržet

Teď už vám zbývá poslední krok, a to nechat křídy schnout, což bude chtít trochu trpělivosti. Sádra vysychá minimálně 12 hodin, ale ideální čas je až 24 hodin. Záleží na velikosti trubičky. Mezitím si můžete zkrátit čas třeba výrobou domácích voskovek, které děti rovněž milují. Návod, jak na to, jsme psali zde. Po uplynutí času papír a fólii nakonec odstraňte a můžete se vrhnout do malování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve